14 april 2011

It is the asset economy, stupid! Capital gains tax hoofdoorzaak achterblijven belastingopbrengsten VS (Bianco)



De overheidsuitgaven in de VS gingen door de kredietcrisis enorm omhoog, terwijl de inkomsten naar beneden kletterden.
Een heel groot deel van de terugval van de overheidsinkomsten in de VS is terug te voeren op de daling van de inkomsten uit de capital gains tax.
Sinds 2007 zijn de inkomsten van de overheid met $ 463 miljard afgenomen. Capital gains tax nam hiervan ongeveer $ 400 miljard van voor zijn rekening volgens schatting Bianco (cijfers capital gains tax lopen achter, 2008 laatste bekende jaar).

(Bianco laat in zijn plaatjes zien wat de overheidsinkomsten en –uitgaven waren sinds de Amerikaanse onafhankelijkheid. Je ziet dat oorlog voeren een dure hobby is en dat een kredietcrisis bestrijden ook een dure grap is.
Sinds Keynes zijn de belastingen omhoog geschoten. Voor Keynes speelde de overheid maar een ondergeschikte rol, tenzij er oorlog was. Sinds Keynes is de overheid zich overal tegen gaan bemoeien, maar sinds 1950 lijkt het niet te veel erger worden. De republikeinse presidenten Reagan en Bush hebben de belastingen teruggebracht als % van het BNP en Obama voorlopig ook.)

De overschotten op de begroting in de Clintonjaren werden ook hoofdzakelijk veroorzaakt door uitzonderlijk goede capital gains tax opbrengsten.
D.w.z. als de huizenprijzen weer stijgen en de aandelenmarkten verder doorstijgen gaat het overheidstekort vanzelf omlaag. Nodig hiervoor is dat er goede groei werkgelegenheid komt, huren flink gaan stijgen en het aantal gezinnen toeneemt. De FED moet een ruim liquiditeitsbeleid voeren. Laat dat nou net zijn wat er aan het gebeuren is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten