23 april 2011

Somalische piraten hebben ware VOC mentaliteit


De meest booming busines in de wereld is de Somalische piraterij. De losgeldprijzen gaan omhoog met een snelheid waarbij zilverspeculanten beteuterd staan te kijken: 36 keer over de kop in vijf jaar. Het is nu big business geworden en men kan sinds kort participeren in de opbrengst van piraterij. Private equity bloeit op (er is stevige marketing in vele plaatsen van Somalië met uiteraard gezonde buitenlandse belangstelling), vergelijkbaar met hoe je te tijde van de Zeven Provincieën in de 17de eeuw kon participeren in de opbrengst van een boot die specerijen etc uit de Oost ging halen, de ware VOC-mentaliteit dus.

Piraterij heeft de kosten van transport rond Somalië met $ 2,4 miljard doen stijgen. De oogst in de eerste drie maanden van dit jaar was 18 schepen met 299 bemanningsleden. 7 hiervan zijn vermoord. De piraten hebben nu veel betere boten, wapens en techniek. De productiviteit stijgt met sprongen. Men heeft nu eindelijk een uitstekende toegang tot financiering van piraterij. Somalië is voor het grootste deel stabiel onbestuurbaar en daardoor investeringswaardig (AAA+ met positive outlook) voor piraten. Het aantal aanvallen steeg dit jaar in het eerste kwartaal naar 142 (vorig jaar 35), cijfers waar Apple alleen maar van kan dromen.

Sinds ze ook olietankers kapen heeft men ook weinig last van hogere olieprijzen, nee men heeft er juist baat bij. Men heeft recentelijk een schip met 2 miljoen vaten olie bestemd voor Amerika voor het eigen goede doel weten te winnen.

In Somalië staan piraten hoog in aanzien. Vrouwen vinden piraten veel spannender en rijker dan corrupte ambtenaren. Je bent in Somalië een sufferd als je niet een goede opleiding tot piraat volgt. Dat alleen levert geld aanzien en een harem op.

De piraterij blijft voorlopig een booming industry in Somalië en het werkterrein wordt rap uitgebreid richting voorbij de Perzische Golf, zodat men zijn vaatje olie kan blijven meepikken. Er zijn voor de piraten gelukkig geen internationale initiatieven te verwachten om hun werkterrein in te dammen. Ze zorgen voor een heilzame marktwerking met hun uit de markt nemen van een behoorlijk aantal schepen nu er de afgelopen jaren zo veel te veel schepen zijn gebouwd.
Het o.a. Europese recht verhindert om aangehouden/ gevangen piraten te vervolgen (ook Nederlandse militaire schepen laten piraten om die reden met bosjes weer los, zodat zij hun winstgevende arbeid snel weer kunnen hervatten), dus het recht staat voorlopig nog steeds aan de kant van de piraten.

bron: The Reformed Broker/ Forbes (http://blogs.forbes.com/afontevecchia/2011/04/21/pirates-selling-shares-as-piracy-hits-all-time-high/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten