21 april 2011

The end of QE2: In welke mate vergaat de wereld als de FED stopt met QE2?


PIMCO: de ramp is niet te overzien, ga short Amerikaanse staatsleningen net als wij.

Gundlach, de andere koning van de obligatiemarkt: PIMCO is veel te optimistisch. De economische groei stort in, de aandelenmarkt ook en de rente zal gaan dalen (zie op Business Insider zijn presentatie over The Inevitable American Default).

Jim Rogers: als de FED stopt met QE2 geeft de markt op. Dan of als eerder als de staatsleningenkoersen nog 3-4% stijgen ga ik short. Je bent wel gek om de Amerikaanse staat voor 30 jaar geld uit te lenen tegen slechts 5 of 6% of nog lager.

Woody Brock: de rente zal nauwelijks veranderen. Het gaat om de voorraad leningen versus andere beleggingen. Die voorraad is enorm. Als de rente iets stijgt, wordt het aantrekkelijker om staatsleningen aan te houden en verkoopt men wat andere beleggingen. Daarmee is het gat van QE2 gemakkelijk op te vangen.

Goldman Sachs: als de FED zijn balansomvang constant houdt (bijkoopt wat afgelost wordt) zal de rente nauwelijks hoeven te veranderen omdat deze dicht bij zijn fundamentele niveau zit. Geen “cliff effect”. Daar de economische groei gaat meevallen is het deel van de staatsleningenmarkt waar de FED bol van staat (5-7 jaar) behoorlijk kwetsbaar. 5 jaar rente gaat naar 2,5%. De FED heeft een yield curve voor elkaar gekregen die te steil is en daardoor een ongeveer 40 bp te lage 5 jaar rente. Die 40 bp gaan geleidelijk verdwijnen.

Jim Bianco: als de inflatieverwachtingen niet oplopen komt er eerst nog een QE3. Daar de inflatieverwachtingen wel op horen te lopen, moet de FED iets doen over enkele maanden, maar dat heeft niets te maken met het eind van QE2. Voorlopig kan de rente de FED- rente niet omhoog krijgen en dat gebeurt ook niet met het stoppen van QE2.

Hoe ik er over denk? Ik zie de rente en beurzen voorlopig niet zo veel bewegen. De thema’s zoals het eind van QE2/ schuldsanering Europeriferie/ Jasmijnrevolutie zijn negatief aandelen, maar economische groei zal aantrekken in de VS in het tweede kwartaal. Dat compenseert elkaar zo’n beetje. In mijn rentemodel voor de Amerikaanse 10-jaars rente gaat deze iets omhoog als de FED stopt met verruimen en het balanstotaal constant blijft en na drie tot zes maanden is het business as usual. Op wat langere termijn draait alles om de macro van de VS (inflatiestijging moet stoppen en economische groei moet redelijk blijven).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten