22 april 2011

Inflatieverwachtingen en reële rente hebben andere trend in VS dan in Europa: Europa wint



De VS had last van QE2. In VS ziet men nu iets meer dan 3% inflatie en in Europa bijna 2,5%.

De inflatieverwachting in de VS zit iets boven de zo vaak geopperde 2,5-3%, in Europa boven het doel van 2%. In de VS lijkt de lange trend omhoog, in Europa is de trend stabiel/omlaag.

Voor de reële rente geldt het omgekeerde: de lange trend in de VS was omlaag en in Europa stabiel.

Het 10-jaars renteverschil is nu bijna 0, dus de VS heeft tegenwoordig de lagere reële rente. Dat is ongewoon gezien de hogere economische groei (zowel uit productiviteitstijging als bevolkingsgroei). De consensus die DB hanteert geeft 1,15% meer groei in de VS dan in Europa in de komende tien jaar.

De markt gelooft gewoon dat de FED de komende jaren een vergeleken met de inflatoire druk te royaal beleid gaat voeren en dat de ECB dat niet gaat doen.

Aan het korte eind van de rentecurve slikt de markt dat, maar aan het eind van de markt kunnen de vigilantes dat niet over hun kant laten gaan. Die moeten toch echt minstens 1,15% meer rente voor hun 10-jaars papiertjes krijgen in de VS dan in Duitsland (even aannemend dat beide landen echt AAA blijven). Ze moeten toch aan QE2 gezien hebben dat al te ruim monetair beleid tot hogere lange rente leidt. Als de trends voor inflatieverwachtingen en reële rente zo blijven, dan moet de FED plotseling veel strenger worden en/of de ECB veel soepeler. De Duitse rente leidt de Amerikaanse de laatste jaren, dat betekent dat de FED over een onduidelijke tijd moet capituleren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten