6 april 2011

Is de ECB klaar na één renteverhoging (labradoedel 2)?




ETF schetste het horrorscenario voor de rentepessimisten: (http://campaign.etfsecurities.com/aem/clients/ETF001/images/Euroratehikes0411.pdf)
ECB Rate Hike: One and Done?

Zo zeker zijn al die renteverhogingen immers niet. De ECB garandeert niet dat er een reeks van renteverhogingen moet komen. Ze garanderen slechts dat ze optreden als ze vinden dat het te veel stinkt naar inflatie. Maar zo’n kwade reuk komt er nu ook weer niet uit Duitsland cum suibus.

Het middelste plaatje geeft aan zoals de centale banken het liefst naar inflatieverwachtingen kijken (vijf jaar vooruit de inflatieverwachtingen voor vijf jaar).
Dit lijkt me toch overdreven hoog als inflatietrend. Die gaat toch dalen als niet heel snel Saoedi-Arabië in brand staat en zelfs als dat gebeurt, komt Sarkozy hoogst persoonlijk de ECB de wacht aanzetten om de rente niet te verhogen op straffe van verbanning naar Libië, de nieuwste Franse strafkolonie.

Trichet ziet nu hetzelfde gebeuren als in 2008: de ECB voert een streng monetair beleid en verhoogt de rente een keer te veel. Gevolg: de dollar stort in tegen de euro, de olieprijs reageert hierop met een enorme stijging, de groei zwakt erg af. Wat betekent dat nu: de Europeriferie stempelt schulden dan echt af naar afgerond nul en de ECB is failliet. Wat heeft de goede man geleerd? Hij zal zeggen dat je als labradoedel consequent moet zijn en vasthouden aan de rechte monetaire leer. Dat het verkeerd uitpakt, dat weet je van te voren, want je bent een labradoedel, maar het kan niet anders, ter voorkoming van nog grotere kwaden.

Een Bommel kent zijn kracht niet, maar die van Trichet is echt groter. De vernietigende werking van de renteverhoging is dusdanig dat een zo’n mokerslag genoeg moet zijn om het inflatiemonster te vermorzelen. Waarom wil de markt zo graag zeven van die genadeklappen ontvangen?
Dadelijk gaat die labradoedel roepen dat de inflatie van voorbijgaande aard kan zijn en dat als de cijfers hierop wijzen er helemaal geen strong vigilance meer nodig is?

Stel voor dat Trichet helemaal niet wil dat de euro zo sterk wordt tegen de dollar, omdat anders de Europeriferie een nog groter tranendal wordt en hij om dat te bereiken de tweejaars rente omlaag wil praten ten opzichte van de VS (probaat middel om dollardaling te stoppen volgens plaatje)?

Je weet het maar nooit bij labradoedels. Ik ben bang van die 90%+ (inclusief mezelf) die zegt dat de rente alleen maar omhoog kan: misschien kun je je maar beter realiseren dat je vaak een labradoedel bent als je gaat beleggen en contrair tegen je gevoel gaan.

1 opmerking:

  1. Naschrift na de verhoging: trichet meldde dat hij de zaakjes very closely monitorde. Dat betekent dat hij een nieuwe renteverhoging over twee maanden als basisscenario heeft.
    Dus dat horroscenario van één renteverhoging is behoorlijk onwaarschijnlijk.

    BeantwoordenVerwijderen