12 april 2011

Goldman Sachs bearish/bullish op olie en CCCP commodities



De oliemarkt schrok gisteren en vandaag van het advies van Goldman Sachs om olie en andere commodities te verkopen. Neem winst op de CCCP (Crude, Copper, Cotton/Soybeans/Platinum) mand.

Als redenen gaf men aan: de benzine achter de stijging van grondstoffenprijzen raakt op, de Variance At Risk berekeningen gaan diverse beleggers/ banken waaronder Goldman Sachs zelf opbreken en om dat te verbeteren kun je beter maar wat minder grondstoffen in portefeuille aanhouden. Currie, het opperhoofd van de grondstoffenvisie bij GS, vindt dat de speculatieve posities (zoals in futures) te groot geworden zijn (ik denk dat hij zich niet behaaglijk voelt met al die verhalen dat in China grondstoffen als koper voor allerlei rare dingen worden aangehouden behalve voor gebruik). Als de dollar sterker wordt (dat zit binnenkort misschien wel in de lucht), dan zou je een wanordelijke afbouw van al die speculatieve posities kunenn krijgen, waardoor de grondstoffenprijzen een flinke smak zouden kunnen maken. De vraag in de VS zou op korte termijn kunnen tegenvallen en de olieproductie in Libië en Nigeria zou wel weer eens snel extra op gang komen.

De timing van het verkoopadvies is een beetje curieus. Gisteren had men nog een analyse gepubliceerd waaruit bleek dat je juist olie moest kopen. De vraag groeit komend jaar sneller dan voorspeld (zeker als de BNP-groei in de wereld 5% zou zijn) en het aanbod groeit minder hard. De betrekkelijk lange periode sinds de kredietcrisis dat het aanbod veel harder groeide dan voorspeld lijkt achter de rug. Dat hangt nu te veel af van Saoedi-Arabië en Nigeria.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten