19 april 2011

1 op de 6 mensen gaat 100 worden


IPE had een onderzoek naar langleven van DWP: A third of girls born in 2011 will live to be 100 (en een kwart van de jongens). De Daily Mail (http://www.dailymail.co.uk/health/article-1342589/1-6-live-100-Official-figures-predict-10m-alive-today-royal-telegram.html) had zelfs als kop dat een van de zes mensen die nu in Engeland leven 100 gaat worden. In Nederland worden we vaak nog ietsje ouder dan in Engeland.
In 2050 kan de 65jarige man verwachten 90 te worden en de vrouw 93. Nu is dat 83 en 85.

Waarschijnlijk zijn ze nog te pessimistisch, men verwacht dat er elk jaar 46 dagen bij de verwachte leeftijd bijkomen. Volgens Kurzweil is dat eerder 90 dagen en volgens ons (Ter Veer en ik) is het ongeveer 52 dagen.

Het langlevenrisico voor een pensioenfonds is erg groot geworden. Vroeger kwamen alle onplezierige verrassingen voor een pensioenfonds door de belegger, tegenwoordig is de actuaris de gebeten hond. Hij maakt de verplichtingen veel te duur door te rekenen tegen een lage rekenrente en nu laat hij ook nog eens hele horden 100 jaar worden.

Het is slecht nieuws voor een overheid die lang vooruit wil zien (d.w.z. niet voor de huidige regeringen in de wereld). Niet alleen de pensioenlast wordt een probleem, maar vooral ook de gezondheidszorg en andere zorglasten worden onbetaalbaar. Dit gaat investeringen heel moeilijk maken (consumptie/BNP hangt heel sterk samen met medische lasten/ BNP). Mensen zullen heel veel langer moeten doorwerken om dit betaalbaar te houden, net zo lang totdat een en ander is op te brengen (het aantal gepensioneerden mag vermoedelijk niet boven 50% van het aantal werkenden worden).

De foto is van Hendrikje van Andel die 115 werd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten