27 april 2011

Rente stijgt op Bernankes experiment met persconferentie, maar beurs blij

De Fed hield voor het eerst een persconferentie onmiddellijk na de vergadering van de FED. Bernanke mag nu niet alleen door senatoren en congresleden gegrilld worden, maar ook door (geselecteerde) journalisten (en zelfs enkele bloggers).
Veel informatie hebben ze niet weten los te trekken.

De FED statement was vrijwel geheel verrassingsvrij. De rente blijft onveranderd, QE2 gaat gewoon door (tot juni waarschijnlijk) en de extended period blijft geprononceerd vermeld. Alleen het verhaal over de groei werd een tandje minder positief gesteld. Het besluit was unaniem (dat verbaasde wel enige commentatoren).

Het belangrijkste nieuws zat in de nieuwe groei en inflatievoorspellingen van de FED, die nu niet uit de notuleen hoefden worden te vernomen.
De groei werd naar beneden bijgesteld, vooral voor 2011 (range van 3,4-3,9% naar 3,1-3,3%) maar ook 2012 en 2013 werd ongeveer 0,2% lager bijgesteld.
De PCE inflatie ging omhoog, voor 2011 van range 1,3-1,7% naar 2,1-2,8%, maar ook 2012-2013 ging iets omhoog.

In de persconferentie klonk wel enige maar niet veel bezorgdheid door over de inflatie door hogere grondstoffenprijzen, al vond Bernanke dat het niet zijn schuld was (de FED drukt geen olie, alleen geld en heeft groei van opkomende landen niet in de hand). Zo lang dit niet tot hogere looneisen leidt, is er niets aan de hand.

Na vier dagen dalende rente ging vandaag de rente (30 jaars 0,07%)omhoog op de hogere inflatieverwachtingen en de stellige uitlatingen van Bernanke dat de groeiterugval in het eerste kwartaal slechts tijdelijk is. Ook de stellige uitlatingen dat hij het beleid niet verandert ook al stijgen de grondstoffenprijzen en inflatie volgens de FED viel slecht bij beleggers in vooral lange leningen. De aandelenbeurs was blij met het tijdelijke groeiterugvalverhaal en dat de onzekerheid over de persconferentie weg was (hij had allerlei erge dingen over inflatieangsten kunnen poneren en hij had reductie QE2 in het vooruitzicht kunnen stellen, hij had uitglijders kunnen maken).

1 opmerking:

  1. belangrijkste uitkomst persconferentie: Bernanke antwoordde op een vraag: once the Fed completes its Treasury purchase program, it will “continue to reinvest maturing securities, both Treasuries and MBS, and so the amount of securities that we hold will be held approximately constant.”

    BeantwoordenVerwijderen