4 april 2011

inflatie



De inflatieverwachtingen verdisconteerd in voor inflatie geïndexeerde leningen is nog steeds op aan het lopen.
Nadat de Bank of Japan zo'n schep geld de wereld in heeft gestuurd en de wereld mee-intervenieerde om de yen laag te houden, is de impliciete inflatie versneld aan het stijgen. Ondertussen zijn er ook minder zonnige verhalen over inflatie gepubliceerd door menige broker.

Aan de korte kant is de stijging nog sneller dan aan de lange kant (men ziet kennelijk de huidige hoge grondstoffenprijsstijging en gelddrukkerij als tijdelijk).

In de VS is de stijging minder geprononceerd, maar toch is juist daar de reële rente tot vijf jaar zwaar negatief (=te laag, dat moet stijgen). Als de impliciete inflatie nog wat verder stijgt dan zijn de rapen ook gaar voor de meeste FED goeverneurs: dan zal ook Bernanke met rentebommen moeten gaan gooien. Daar kan hij beter maar vroeg mee beginnen, want in een verkiezingsjaar (2012) hiermee beginnen wordt je niet in dank afgenomen.

Die Trichet is niet helemaal gek als hij inflatie signaleert en daarom het rentewapen van stal haalt. Strong vigilance is nodig, anders krijgen we stagflatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten