1 april 2011

Hatzius: cliffing van de beurzen naar beneden



Hatzius van Goldman Sachs, de beste economist volgens de jaarlijkse opinipeilingen van extel etc, heeft een nieuwe term uitgevonden: cliffing. Daarmee bedoelt hij de plotselinge val van kapitaalmarkten als quantitative easing (of een andere schok, maar op het ogenblik heeft hij zijn vizier vooral op het einde van quantitative easing gericht in juni) ophoudt.

Bianco schatte in zijn maandelijkse conference call gisteren die val op 15% initieel (sinds augustus zijn aandelen 30% opgelopen, 15% door verbetering fundamentals, 15% door extra liquiditeit; dat extra vanwege liquiditeit wordt ongedaan gemaakt).
Inflatieverwachtingen zijn toppen aan het zetten en dat betekent dat de quanbtitative easing deels ongedaan gemaakt moet worden. Als de inflatieverwachtingen te veel oplopen dan roept het volk om bezuinigingen (austerity). De republikeinen voelen dt haarfijn aan en zullen het schuldenplafond van Amerikaanse staatsleningen niet verhogen (ze zouden wel gek zijn om dat te doen, meer dan 70% van de Amerikanen is hier zwaar op tegen, tegenste,,em zorgt ervoor dat democraten voor gek gezet worden en in moten binden met hun kostbare wensen voor niet stemmende delen van de bevolking, dat ,moet maar eens ophouden).)
Dit zorgt voor een extra cliffing.
Daarna krijg je nog cliffing omdat overshooting normaal is.
Ook dit speelt de republikeinen in de kaart: de kansen op herverkiezing van Obama verdampen.

De huizenmarkt zorgt ook voor plotselinge dalingen van beurzen. Foreclosures zijn tijdelijk afgenomen door de juridische problemen vanwege niet voldoende goede documentatie. Ondertussen is er een enorm opgespaarde hoeveelheid nieuwe foreclosures aan het ontstaan. Foreclosures zijn tijdelijk afgenomen vanwege juridische problemen bij de afhandeling, waardoor de huizenprijsdaling beperkt werd. Dat gaat als een boomrang terugkomen: foreclosures gaan nu weer enorm in aantal toenemen, met als gevolg grote daling van de huizenprijzen (20%+).

QE2 heeft geleid tot het inkopen van staatsleningen bij gezinnen in de VS, waardoor deze gezinnen extra konden consumeren. Nu gaat het omgekeerde gebeuren. De FED gaat staatsleningen verkopen die gezinnen moeten kopen. dat zorgt voor een extra val van de consumptie boven op de val die nodig is om de schulden te betalen.
Dit leidt tot zo'n verslechtereing van de vooruitzichten voor de consumptie dat China niets anders kan doen de amerikaanse staatsleningen in te ruilen voor veiligere beleggingen.

Infatie werd aangewakkerd door QE2. Nu gebeurt het omgekeerde: deflatie. Vooral grondstoffen zullen nu moeten decimeren in waarde nu Amerika , Europa en vooral Japan minder grondstoffen gaan consumeren. China kan dit maar bepekt opvangen, te meer omdat de overheid het lenen met als onderpand grondstoffen als koper gaat terugdringen (dit was de enige mogelijkheid om te kunnen blijven lenen terwijl de reserve ratio bij banken zo verhoogd werd). Dit maakt grote hoeveelhgeden koper en andere grondstoffen vrij, hetgeen de val van grondstoffenprijzen vereregert.

Een en ander zal leiden tot ernstige deflatie, nieuwe recessie, val van aandelenbeurzen met minimaal 30%, misschien 65% en rentes op 30jaar rente beneden 2%.
En dan moeten we nog hopen dat de onrust van Libië niet overslaat naar Saoedi-Arabië, anders staat de olie zo op $300 (en een jar later dan weer wel op $30).


Bernanke en Obama zullen afgezet worden, maar het kwaad is dan al geschied. Zij zullen herinnerd worden als veroorzakers van de grote depressie na 2007, de winster van de Kondratieffgolf.

(plaatje:“Vive la crise“ Uploaded on February 19, 2009 by caprilemon
op radio recessie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten