8 april 2011

Japanse regering draagt geen overalls meer


De nodige redenen noopten de ministerpresident en andere kabinetsleden na de tsunami aardbeving om ineens een overall te gaan dragen: zo kon men op de plaats des onheils komen en verbondenheid tonen met de helpers, het dragen van overalls deed het goed in de PR als teken van betrokkenheid en het was bovendien een soort rouwkleding.
(N.B. WSJ meldt dat 100 van zo’n coveralls zoals zij dat noemen (een toepasselijke naam voor politici in Japan die zo graag hun corruptie proberen te verbergen) op maat gekocht zijn bij Mitsukoshi voor Y 30.000 per stuk (€ 250), niet bepaald goedkoop).

Voor rouw gelden specifieke regels in Japan. Men is 49 dagen in de rouw bij de dood van familieleden, minstens 30 voor je ouders en minimaal 20 bij andere naasten.
Het afleggen van de overalls op 1 april (geen mop) gaf aan dat de regering de kortst mogelijke rouwperiode hanteert. Men signaleert natuurlijk ook dat een en ander nu meer richting business as usual aan het gaan is.

In de rouwperiode onthoudt men zich van sociale contracten en consumptie. Dat wil de regering nu beperken (de groeiterugval is toch al zo groot), maar het geeft wel aan hoe groot de economische terugslag zal zijn, in ieder geval ook in de consumptie tot 39 april (49 dagen na de ramp).

Sinds kort (20 maart) gaat het weer beter, men meldt dat mensen na een flinke terugslag (activiteit zat vlak voor de ramp op een duidelijk hoger niveau dan een jaar geleden, daarna er flink onder) weer iets meer naar de film gaan, minder thuis blijven, meer aandacht voor nieuwe jurken hebben etc.

Wat betekent dit voor de Japanse beurs? Niet al te geweldig. De Bank of Japan zal minder scheutig worden en komende twee maanden komen slechte cijfers binnen over de Japanse economie.

Bron: JP Morgan: Hajime Kitane: Japanese Traditions The Day the Cabinet Members Cast Off Their Coveralls

Geen opmerkingen:

Een reactie posten