21 april 2011

Capital Economics: groei VS in eerste kwartaal misschien negatief, hooguit 1%




Volgens Capital Economics heeft het eerste kwartaal vin de VS de volgende treurnis opgeleverd: Consumptie groeide circa 1%, investeringen dicht bij nul of negatief, netto export is zwaar negatief door de sterk gestegen import. Netto export wordt nogal eens flink verkeerd geschat, dus als dat een beetje tegenzit, was de groei in het eerste kwartaal negatief.

De inflatie is te hoog geworden en door de lage loonstijging ligt de consumptie opnieuw onder vuur. Verdere instorting van de vastgoedmarkt houdt investeringen daar negatief. De fiscus zorgt in het tweede kwartaal voor een tegenvaller van onduidelijke grootte.

N.B. Zelfs Capital Economics verwacht sterkere groei in het tweede kwartaal, o.a. omdat de arbeidsmarkt raar positief is in hun ogen. De cijfers voor consumptie worden de laatste maanden naar boven bijgesteld, dus een en ander kan bij de tweede en derde herziening positiever worden. Dus het eerste cijfer kan binnenkomen in de buurt van 1%, maar na herzieningen wordt het eerder 2% denk ik (en Capital Economics ziet verdere neerwaartse herzieningen voor bijvoorbeeld investeringen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten