26 april 2011

Beleggingsbeleid Chinese valutareserves belangrijker dan eind QE2 voor rente?


Goldman Sachs had bovenstaand plaatje over wat er gebeurde toen de FED voor de eerste keer stopte met kwantitatief verruimen (QE1). De rente deed niet veel en ging uiteindelijk zelfs omlaag.

Dus; net als in 2010 dalen de ISM’s, zit de periferie in zak en as en eindigt QE. Dit jaar gaat het beter met aandelen want ISM’s geven nu slechts minder sterke groei aan, in Europa is het buskruit al ontdekt hoe PIG varkenspest te bestrijden en daarom is Goldman Sachs toch nog optimistisch. (Vooral op boven consensus groei van VS).

Belangrijker is vermoedelijk het nieuws over de Chinese valutareserves. Het eindeloos kopen van Amerikaanse leningen uit de immer aanwassende valutareserves heeft de rente in de VS gedrukt. De meest aanvaardbare berekeningen melden een drukkend effect van 0,6 tot 1%.
In China is men er achter gekomen dat men zo onderhand wel genoeg valutareserves heeft, vooral dollars heeft men te veel. Men zou, zo meldt men in de media (FT http://on.ft.com/dFFVsW), van $ 3000 miljard naar $1000 miljard terugkunnen en de vrijkomende $ 2000 in hard assets in sectoren als energie en dure metalen. Men zendt pakketjes van $ 100- 200 miljard naar hun SWF die het doorsluist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten