6 april 2011

Bianco/Harfinder: Iedereen denkt dat de rente stijgt (labradoedel 1)


Harfinder van RBS had als aanbeveling: koop Engelse obligaties volgens de Labradoedelredenering van zijn collega: hogere inflatie drukt consumptie en daarom moet de Bank of England de rente minder dan normaal verhogen, d.w.z. hogere inflatie ziet hij als hoofdreden voor de BoE om de rente niet te verhogen.

Hoe krom ook, hij kan gelijk krijgen vanwege vraag van pensioenfondsen in het VK die als idioten voor inflatie geïndexeerde leningen aan het kopen zijn. 30-jaars leningen zijn de keus van beleggers à la de kretologie van van Gaal nu, niet die voor inflatie geïndexeerde leningen, je bent niet gek tenslotte.

Het verhaal van Sian Harfinder over Europa vond ik geloofwaardiger: er zijn nu drie renteverhogingen ingeprijsd van de ECB in 2011 en 4 in 2012. Vooral die laatste vier is wel erg veel van het goede, gezien de zwakte van de banken in de Europeriferie en de redelijk stellige verwachting dat inflatie eind 2011 weer gaat dalen.

Bianco heeft ook een sterk punt: in de verwachte renteprognoses wordt in meer dan 90% van de gevallen rentestijging voorspeld, of de economie nu sterk dan wel zwak is maakt niet uit.
Bijna alle, vooral de meest gezaghebbende, experts zien nu renteverhoging, zelfs als ze in het Nieuwe Normaal geloven. Bijna iedereen ziet nu de inflatie stijgen, ook de mensen die tot voor kort zeker wisten dat we eindeloos deflatie zouden krijgen.
Iedereen ziet QE2 ophouden in juni en daardoor een flink deel van de vraag naar Amerikaanse staatsleningen wegvallen en bovendien ook nog ziet men de kredietgroei aantrekken.

Quod erat demonstrandum zegt de consensus. Maar als dat zo is, waarom is dit dan niet ingeprijsd?
Het gaat er immers niet om of de rente gaat stijgen, maar of de rente meer gaat stijgen dan is ingeprijsd. Het eerste is een veel kansrijkere voorspelling dan het tweede.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten