22 april 2011

De komende ordelijke schuldsanering van Griekenland: Vrolijk Pasen



Er wordt steeds meer geschreven over hoe de schuldsanering van Griekenland zal gaan. Dat deze er komt, is eigenlijk al geen vraag meer. Probeert men de looptijden enorm te verlengen? Gaat men een haircut toepassen van 60%? Wat er dan gebeurt,heeft Goldman Sachs doorgerekend. De Europese banken hebben ongeveer € 100 miljard Griekse staatsschuld en gaan dan voor € 41 miljard het schip in. De Griekse banken zijn goed voor € 25 miljard en daarmee toast. De Duitse banken voor € 7,5 miljard en Franse € 3,8 miljard. Dat zou minder dan 3% van het tier 1 kapitaal van alle Europese banken samen zijn (maar 80% van het tier 1 kapitaal van Griekse banken, 160% van hun marktwaarde).

60% haircut lijkt agressief, maar volgens de Maastricht hulprekenregel van Maajer hoort staatsschuld niet meer dan 60% van het BNP te zijn en dat moet na de herstructurering de staatsschuld maximaal zijn en de Griekse staatsschuld zal naar raming eind 2012 160 % van het BNP zijn (een jaar geleden vond men 145% pessimistisch genoeg), ofwel men schrijft af naar 37,5% en/of verlengt de looptijd van de huidige leningen met de nodige decennia.
Voorlopig moet Europa plus het IMF alle nieuwe overheidsschuld van Griekenland op zich nemen en krijgt daardoor eind volgend jaar volgens GS ongeveer 42% in handen. Het IMF wordt zoals vrijwel altijd vermoedelijk gespaard, de Europese leningen hebben dezelfde prioriteit als andere beleggers in Griekse overheidsschuld en mogen meebloeden.

De overheidsinkomsten van Griekenland daalden met 8,5% in het afgelopen kwartaal waar een stijging met 8% was ingepland. Dat helpt niet bepaald de schattingen wanneer de schuld versus BNP is uitgestegen (alhoewel dat duidelijk begint te worden: tot de haircut). De bevolking pikt het niet meer dat extra bezuinigd moet worden om Franse en Duitse banken solvabel te houden en daarom gaan de belastinginkomsten niet volgens plan.

In Griekenland vinden ze dat geschrijf over een mogelijk default gevaarlijk. Ze zijn nu in een volgend hoofdstuk gekomen in hun toneelstuk “Het gaat uitstekend” (het is een drama, maar velen beginnen het nu als een klucht te zien) hoe hun benarde positie te verhullen. Het Ministerie van Financiën begint nu met bankiers te bedreigen/ vervolgen die per email roddels over de komende herstructurering verspreiden. FTAlphaville had er de nodige stukken over , o.a. http://ftalphaville.ft.com/?segid=70409. Uit een Griekse krant, vertaald in Engels: MKT NOISE Over the last 20min, there seems to be some increased noise over Gr debt restructuring as early as this Easter weekend. Spreads are moving wider now with 2y spread +100 from +35 at midday, while Gr banks are at -4%, -6% vs +2% in the morning.
The last few days the talks over Gr restructuring/rescheduling have intensified, despite the ongoing denials by Gr and foreign officials.
If a credit event takes place it is crucial to see what the terms would be as a haircut would have a much different outcome vs an extension of maturities.

Een tamelijk onschuldig, niets onthullend emailtje (een van de heel vele zou je zeggen). Het enige dat je er speculatief uit kunt afleiden is dat men in Griekenland zit te dubben tussen een haircut (schuldafschrijving) of een verlenging tot sint Juttemis van de looptijden van de bestaande leningen.
FTAlphaville ziet als nieuws dat de overheid kennelijk in hun toneelstuk “Het gaat uitsteken” ook de koersen van Griekse banken probeert omhoog te manipuleren en dat het gewraakte emailtje van een Citigroup beambte een kladderadatsch in de nodige Griekse banken schijnt te hebben veroorzaakt op 20-21 april.

Het geweld dat de Griekse regering nu toepast op vermeende emailboeven gaat de onderhandelingspositie van Griekenland bij de herstructurering van zijn leningen beïnvloeden. Obligatiehouders (c.q. minister de Jager) zijn nu extra gewaarschuwd wat er kan gebeuren bij de komende ordelijke herstructurering.

3 opmerkingen:

  1. My family аnd i hаvе been smoking green ѕmoke`ѕ items since 2009!
    We wіll neνеr smoke сіgагettеs аnything elsе!


    Alsο visit my websitе - green smoke retail locations

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Attractive sectіon οf contеnt.
    I just stumbled uρon your wеblog and in aссеssіon caρital to аssert that I get aсtually еnϳoуeԁ accοunt youг blog postѕ.
    Аnyway I will be subscribing to уour feеds and eѵen
    I achievement you accesѕ consіstentlу rapіdlу.


    Mу blog post wiki.ivy-tech.it

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hi mates, its impressive article regarding cultureand entirely explained, keep it up all the time.


    my web site blog de vacanta

    BeantwoordenVerwijderen