Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
8 april 2011
Na eerste renteverhoging hoeft 30-jaars rente niet veel te stijgen
Het plaatje geeft aan dat na de eerste renteverhoging in de redelijk vergelijkbare periode in 2005 de korte rentes (tot zo’n drie jaar) flink door blijven stijgen, maar dat de dertigjaars rente niet zo veel doet (eerst zelfs wat omlaag, maar dan wel omhoog).
Gaat het deze keer anders?
This time is different meldt Trichet met zijn belofte dat hij de inflatie very closely volgt in plaats van closely (=nieuwe verhoging in juni). Eind dit jaar betekent dit 2% zo interpreteert de markt, waar men voor de verhoging vrijwel zeker wist dat het 1,75% hoorde te zijn.
Ik vind 1,5% al mooi, maar ik leg me er bij neer dat er minstens 2% ingeprijsd gaat worden.
1% was een crisisrente en dat moet in een niet al te lang traject genormaliseerd worden.
De brokers zitten te sidderen voor de gevolgen van FTK2: wat voor ellende gaat het nieuwe pensioenakkoord afroepen over de lange rente? Nederland heeft een soort positie als China op de grondstoffenmarkten maar dan voor de 30+ rente. Nederland bepaalt de vraag en als die wegvalt dan is de ellende niet meer te overzien voor de lange rente.
Een deel van de wegvallende pensioenfondsenvraag wordt dan weer opgevangen door verzekeraars die in het kader van Solvency 2 wel wat meer 30+ beleggingen willen hebben.
Voorlopig is de dertigjaarsrente nu wel aan het stijgen gegaan en kan dat later omslaan, precies andersom als na 2005.
De belangrijkste reden waarom de ECB deze keer minder fanatiek de rente moet gaan verhogen is de zwakke positie van de Europeriferie. Door de dollar waardeloos te maken versus de euro maakt de ECB exportgroei in Europa heel moeilijk. De huidige stijging van de euro komt al overeen met een flinke monetaire verkrapping van veel meer dan 0,25% en dat terwijl Eurolanden als dominostenen om aan het vallen zijn in de tentakels van het IMF.
In het VK vindt men dat de rente niet verhoogd mag worden omdat de overheid zo zwaar zit te bezuinigen. In de Eurozone bezuinigt men ook al alsof mevrouw Merkel al op de stoep staat om een nieuw Groot Duits Rijk af te dwingen met overal fiscale prudentie.
Per saldo: 0,75% renteverhoging in 2011 lijkt me wel genoeg, maar wie ben ik om me (nu al) zo te verzetten tegen de kennelijk zo gewenste 1%. De kortere rentes tot minstens vijf jaar moeten daardoor geleidelijk verder omhoog, maar de dertigjaarsrente kan al op korte termijn uitgestegen zijn, tenzij via FTK2 het waarderen op marktwaarde wordt afgeschaft (onwaarschijnlijk) dan wel defined contribution ook bij ons snel op grote schaal ingevoerd gaat worden (op termijn niet tegen te houden).
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten