6 april 2011

Beleggen door pensioenfonds leverde meer op dan sparen
De Pensioenfederatie heeft een notitie gemaakt voor de discussie in de Tweede Kamer over Beleggen door pensioenfondsen- rondetafelgesprek.
Twee plaatjes laten zien dat pensioenfondsen niet zo stom bezig zijn geweest door te beleggen in plaats van te sparen.

Na de vreselijke beleggingsresultaten van de kredietcrisis worden mensen opgehitst om maar te gaan sparen bij de bank in plaats van je pensioengeld te laten beleggen door het pensioenfonds. Bijvoorbeeld in het televisieprogramma Radar waar zelfs een kamerlid de pensioenspaarders van PWRI meende te moeten beschermen voor slechte beleggingsresultaten door te stellen dat je natuurlijk beter in deposito's had kunnen beleggen. Toen men in Radar de fraaie resultaten van het pensioenspaarfonds liet zien (de schade van de kredietcrisis was het enige jaar met een negatief resultaat en dat was na een jaar weer goed gemaakt, het beleggingsresultaat was de nodige procenten beter dan men bij een bank had kunnen krijgen. Sterker nog, het was ongeveer dertig jaar geleden voor het pensioenspaarfonds de reden om zelf (voorzichtig) te gaan beleggen: men ergerde zich aan het lage rendement op deposito's; nu zijn de spaarrentes heel wat lager dan toen).
Men gaat nu de deelnemers laten kiezen tussen sparen en beleggen. Dat klinkt mooi, maar de kans dat men door al die ophitserige adviezen kiest voor sparen tegen 0% is toch wel groot en dat pakt met hoge kans slecht uit, zeker als je met pensioensparen van plan bent de gelden veel meer dan tien jaar belegd te houden.

Het bovenste plaatje laat zien hoe veel pensioenbeleggingen meer opgebracht hebben dan sparen bij de bank. Het onderste plaatje laat zien dat het veranderen van de beleggingsmix in de jaren tachtig (men ging meer risico nemen) ook goed opgebracht heeft.

cartoon is van Hein de Kort uit het Financieele Dagblad (optiek)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten