7 oktober 2010

69% overbought op Amerikaanse beurs: angst voor herhaling na eind april


Het blog Bespoke had een aardige grafiek (zie boven) hoe veel aandelen meer dan een sigma noteren boven hun gemiddelde trend van de afgelopen 50 dagen en hoe veel een sigma minder dan de trend.
De vorige keer dat we in een soortgelijke situatie zaten was eind april (daarna gingen aandelen flink omlaag).
91% van de aandelen noteert nu boven het vijftigdaags gemiddelde. Dat is erg veel. Credit Suisse heeft nagegaan dat deze zeer hoge niveaus niet per se hoeven te leiden tot lagere beurzen. Voor zo'n hoog percentage moet er iets heel gunstigs aan de hand zijn (nu is dat een liquiditeitsexplosie terwijl de angst voor de dubbele diprecessie wegebt). Dat betekent dat beurzen verder kunnen stijgen, maar gemiddeld vond Credit Suisse geen hoge gemiddelde oprengsten als meer dan 90% boven het vijftigdaags gemiddelde noteerde.
Kortom, als er goed economisch nieuws komt samen met meevallende winsten kan de beurs omhoog. Zoals ik al meldde is er een behoorlijke kans dat financials geen erg beste winsten + guidance gaan geven. Dat is al een tijdje gaande en toch kon de beurs omhoog. Dus zelfs wat tegenvallende verhalen van financials hoeven de beurs niet omlaag te brengen. Maar dit maakt een flinke stijging in oktober wel moeilijker: gewoon niets bijzonders voor oktober ligt dan meer voor de hand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten