21 oktober 2010

zonnige toekomst Afrika (1)


Onderstaand verhaal is gebaseerd op studie van Societe Generale (African acceleration; October 2010)
Afrika groeit de laatste jaren heel behoorlijk: sinds 2001 met 4,9%; dat is 1,5% beter dan het wereldgemiddelde geweest.

Socgen stelt dat Afrika de beste demografie heeft met bijbehorende groei van middenklasse (eindelijk), de beste vooruitzichten voor groei grondstoffenproductie van alle continenten (zowel olie als zonne-energie als voedsel). Opleidingsniveau en corruptie blijft nog wel een probleem (en honger (wel minder ex Congo en Zimbabwe)).
Afrika is gemiddeld helaas wel wat duur qua aandelenwaardering.

Het overzichtsplaatje laat zien dat alleen de grondstoffenlanden rijker zijn dan China. Weinig mensen weten dat Equatoriaal Guinea het rijkste land is van Afrika (maar nog wel volkomen onderontwikkeld).
Zuid Afrika is het belangrijkste, maar een matige groeier. Nigeria en Egypte doen het van de grote landen de laatste tijd wat beter. Ghana is de starperformer samen met Tunesië, Mozambique en Angola in economische vooruitgang

1 opmerking:

  1. Hendrik Jan Tuch24 oktober 2010 om 10:25

    Het grote probleem voor de ontwikkeling van Afrika is het gebrekkige distributie-netwerk. Daardoor kan export zich moeilijk ontwikkelen. Zal het nog een tijd duren voordat de extreem goedkope arbeid kan worden benut door textiel en schoenen fabrikanten. etc etc. Maar er zijn voldoende tekenen dat dit de komende jaren sterk gaat veranderen. China laat zien dat het grote infrastructurele projecten in Afrika kan uitvoeren. Weliswaar is dit vooral uit eigenbelang, om de grondstoffen zo snel mogelijk het land uit te slepen. Maar de Afrikaanse economie zal hierdoor wel een enorme impuls krijgen, omdat langs de route van de grondstoffen ook andere producten efficient kunnen worden verscheept. Dat Afrika het ook zelf kan regelen, bewijst Marokko met de extreem ambitieuze plannen rond de havens van Tanger. Als Noord Afrika verbonden wordt met transport en handels corridors vanuit het noord westen, zal dat een enorme impuls geven aan het zuidelijke gebied van de Middelandse Zee. hieronder een link naar een aardige slideshow van de plannen voor Tanger.

    http://www.slideshare.net/rachidass/moroccan-port-tangier-med

    BeantwoordenVerwijderen