De ultieme verzekering tegen een devaluatiewedloop is goud. Blog Zerohedge had een aardige post hierover (http://www.zerohedge.com/article/guest-post-todays-gold-myth-its-topped-there-no-inflation-get-out-now-while-you-still-can).
In een gastcolumn wordt het sprookje van de muizen die het schip verlaten verteld. Dat lijkt een beetje op het verhaal van de rijzende zeespiegel in ons boek Beleggen op de golven. Zie in post hieronder.
De gastauteur legde uit dat het feit dat er nu geen inflatie is in de VS (of Europa) geen enkele garantie is dat die weg kan blijven als Bernanke doorgaat met geld drukken, zeker als dat elke keer met biljoenen (1000 miljarden) dollars tegelijk gaat.
Het oude Duitse Rijk wordt steeds als voorbeeld aangehaald. In 1920- eerste deel van 1921 was er helemaal geen inflatie volgens de schrijver (als postzegelverzamelaar zou ik zeggen dat dit niet helemaal waar is, wel dat er toen echt geen hyperinflatie was). Wat wel gebeurde was dat de overheid massaal geld aan het drukken was voor de herstelbetalingen van de eerste Wereldoorlog. De Republiek van Weimar was begonnen met zijn inflatiemachine. En ineens kwam toen die enorme inflatie. Men bleef maar geld drukken totdat het niets meer waard was. De gastauteur van zerohedge meldde dat je in Berlijn met 25 ounce goud (anderhalf pond) een heel blok commercieel onroerend goed kon kopen.
Er kwam nogal wat commentaar los op de column. De goudhaantjes waren zeer in de meerderheid. Bijna iedereen was het er mee eens dat je goud moest hebben. Een van de meest bearishe figuren zei dat je goud moest gaan verkopen op $1350.
Op het blok onroerend goed voor anderhalf pond goud stelde men dat je in Detroit nu ook voor anderhalf pond goud een blok huizen kunt kopen.
Gaat Amerika richting Weimar en moet je goud kopen? Amerika krijgt geen hyperinflatie, maar dan moet je niet voorbij het punt gaan waarbij te veel geld gedrukt wordt. Dan krijg je een soort Minsky moment en dan wordt het heel erg moeilijk inflatie weer in zijn hok te krijgen. De FED, zeker Hoenig, is zich hier zeer goed van bewust en je mag aannemen dat de FED ruim voor het Mynski moment stopt, al was het maar gedwongen door de markt (de vigilantes). Als inflatieverwachtingen voorbij een bepaald punt gaan, dan stopt de FED echt wel met geld drukken. Dan zit er niets anders op dan te zorgen voor een hoge rente via het aan de markt terugverkopen van leningen en hogere korte rentes. Dat kan alleen maar als er niet te veel geld gedrukt wordt, anders is de FED alsnog failliet. De vigilantes van de obligatiemarkt moeten op tijd wakker worden om excessief geld drukken tegen te gaan. De vigilantes zijn nu veel machtiger dan in 1920 en daardoor heb ik goede hoop dat hyperinflatie vermeden kan worden. Stagflatie kan natuurlijk ook nog. Voorlopig denk ik dat ook dit niet zal gebeuren, zo lang men maar doorgaat met maatregelen om de productivteit te verhogen en nieuwe innovaties (uit inernet, nieuwe technologie, Groene Revolute, de gentechnologie tec.) gaat implementeren.
Dus het normale scenario zou volgens mij moeten zijn: de FED gaat een aantal maanden geld drukken (100 miljard per maand) en ziet half 2011 dat de economie voor de tweede keer aantrekt boven 3,5%. Dan zal men door het oplopen van de inflatieverwachtingen gedwongen moeten melden dat men stopt met bijkopen en vrijwel meteen ook moeten melden dat de extended period waarin men de korte rente op nul houdt, voorbij is als de inflatieverwachtingen niet terug het hok in gaan. De particulier die bang is voor inflatie en de lage hypotheetarieven ziet, zal zijn uiterste best doen om een (duurder) huis te kopen. Daardoor gaat de rente stijgen, maar de werkelijke inflatie kan de komende paar jaar nauwelijks omhoog door de grote onderbezetting en hoge werkloosheid en hoge productiviteitsstijging (=daling van arbeidskosten per eenheid product). Dat houdt uiteindelijk de rentestijging weer tegen en het vertrouwen komt weer wat terug. Dat is geen scenario van rustige aandelenbeurzen en rustige rentebewegingen. Hogere rente aan de korte en lange kant betekent wel dat de goudprijs weer omlaag moet (richting $800? maar misschien hebben we dan daarvoor eerst flink hogere goudprijzen gezien (voorlopig zie ik geen overtreffing van de voor inflatie gecorrigeerde top van 1980 van $2300 voor een ounce goud))
Geen opmerkingen:
Een reactie posten