2 oktober 2010

goud zilver ratio


De goud zilver ratio is een indicator of de rentecurve vlakker wordt en of de goudprijs begint te bubbelen.
Als de zilverprijs harder stijgt dan de goudprijs is dat meestal een teken dat het beter gaat met de economie (er zijn meer industriële toepassingen voor zilver dan voor goud). Daarom zou de rentecurve dan na enige tijd moeten vervlakken.
Dat was niet zo'n bruikbare indicator het afgelopen jaar. Excessivee monetaire veruiming via geld drukken wint het van vooruitzichten voor een betere economie. De zilverprijs is nog wilder dan de goudprijs.

Als je in goud gelooft, dan moet je extra enthousisat worden over zilver. Zilver is vermoedelijk nog niet te duur versus goud: we zitten nu net onder de 60 en 40-50 is ook mogelijk.
De goudzilver ratio daalde flink voor de enorme top in 1980. Dat lijkt nu ook weer nodig om te kunnen zeggen dat de goudprijs is uitgestegen. Dus bereiken we de 50 dan is het wie weet verstandig om je achter je oren te krabben of je nog wel goud moet kopen (Bernanke moet dan toch echt weer voor triljarden beloven te gaan kopen aan waardeloze staatsleningen, wil goud nog meer waard kunnen worden). De goud zilver ratio staat dus nu nog te hoog om te kunnen zeggen dat de goudprijs definitief getopt heeft (althans volgens deze theorie).
De grafieken van gold eagle zijn aardig (http://www.gold-eagle.com/charts/gegsr.html). De echte goud bulls moeten overigens even geduld hebben: oktober is seizoenmatig gemiddeld een slechte maand voor goud geweest (zegt ook niet alles, maar toch een seizoenwaarschuwing kan goud waard zijn).

3 opmerkingen:

 1. Heb je in je kluis nog een stapel gouden munten of een goudbaar liggen: zopas werd de allerhoogste goudprijs ooit genoteerd behaald. Goed nieuws dus voor wie zo wijs geweest is om in goud en niet in aandelen te investeren.

  Naast de beurs van New York is de London Bullion Market een van de belangrijke ijkpunten om de goudprijs te volgen. Daar kostte het goud woensdag 7 oktober 1048n73 dollar per ounce (zowat 31 gram), dus alweer duurder dan de dag tevoren. Analisten moeten intussen bijna dagelijks op zoek naar nieuwe superlatieven om de stijgende goudprijs te beschrijven.
  De specialisten weten zelf niet waar dit kan eindigen, maar er is voorlopig geen indicatie dat de prijs van het goud zou gaan dalen, en zeker niet spectaculair.

  Zakt de economie verder ineen?

  Economisten zijn van mening dat de voorzichtige heropleving van de economie wel eens van tijdelijke aard zou kunnen zijn en dat eht einde van de tunnel dus nog lang niet in het zicht is.
  Beleggers hebben geen vertrouwen meer in banken na hun negatieve en vaak zelfs desastreuze ervaringen met aandelen, beurzen en obligaties
  Ook wordt gevreesd voor een grote inflatie in de VS, waar men ondanks de verwoede inspanningen van de regering van Obama maar niet in lijkt te slagen om het tijd te doen keren. De president zal zich trouwens nu hij de Nobelprijs voor Vrede heeft gewonnen misschien nog meer profileren als een vredesbrenger en minder aandacht hebben voor de economie.

  www.goudbank-antwerpen.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik denk dat de stijging van de goudprijs het gevolg is van grote monetaire stimulering, die uiteindelijk wel tot economische groei zal leiden. Ondertussen is de reële korte rente veel te laag, veel lager dan 2% en voorlopig blijft dat zo. Dat betekent voor het goudprijsmodel van Elfenbein tot 24%+ goudprijsstijging per jaar en dat zonder dat de wereld instort. Obama kijkt overigens nog steeds overmatig naar de economie en heeft daardoor een gat in zijn hand wat vele malen groter is dan dat van Bos in spotjes van de VVD. Dat helpt de economie, maar leidt ook tot te veel geld drukken en inflatie op lange termijn en is dus nog steeds gunstig voor de goudprijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2011/04/goudzilver-ratio-naar-16.html
  deze post (april 2011) geeft aan dat goud/zilver ratio nog verder kan dalen (geen garantie natuurlijk) en dat dit goed is voor aandelen

  BeantwoordenVerwijderen