4 oktober 2010

ISM volgens boekje. Orders straks omhoog?



Het pad van de ISM sinds het dieptepunt is vrij precies volgens het gemiddelde gegaan van de vorige acht recessies waarbij de ISM onder 40 kwam.
Volgens Zarnowitz is dat tegenvallend, omdat het herstel sterker moet zijn naarmate de recessie dieper is. Het zou goed kunnen dat het tweede herstel na ongeveer maart wel sterker is dan het gemiddelde van die acht recessies. Ook kan het herstel langer aanhouden.
Benderly stelt dat vanaf nu het pad van de ISM anders wordt, omdat de ISM nu langer dan normaal zal afzwakken , nog drie tot zes maanden. Verdere daling van de ISM in de komende maanden is haast onvermijdelijk, omdat de leidende onderdelen veel zwakker waren dan de achterlopende. Vooral het onderdeel voorraden van de ISM moet de komende maanden flink omlaag (voorraden gaan waarschijnlijk iets negatief bijdragen in het vierde kwartaal aan de economische groei).
Volgens Benderly zitten ISM nieuwe orders ongeveer op het dieptepunt. Nieuwe orders lopen ongeveer drie maanden achter op de real retail sales en die zijn weer aan het stijgen (te zien aan het minieme laatste blauwe streepje omhoog). Als de retail sales inderdaad weer iets gaan verbeteren, o.a. door betere autoverkopen en andere duurzame consumptiegoederen (=redelijk goede kerstverkopen), dan is er een goede kans dat ISM new orders inderdaad nu ongeveer keert en dat de ISM in totaal op niet te lange termijn weer gaat stijgen en dat de komende daling niet diep zal zijn (tot 50-52 volgens Benderly).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten