10 oktober 2010

ITRI vindt ultradunne displays uit


Technologie in Taiwan is belangrijk. De overheid steunt fundamentele research met het ITRI (Industrial Technology Research Institute) dat van tijd tot tijd met een technologische doorbraak komt. Dit jaar kregen ze de Amerikaanse topprijs voor innovaties met een buigzaam display dat zo dun is als papier. (http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703470904575500342513725972.htm). In de goede tijden van Japan was MITI een enorme steun voor de technologische ontwikkeling. Nederland en België missen wat dat betreft de broodnodige overheidssteun.

De techniek is, als ik me niet vergis, gebaseerd op grafeen (natuurkunde met een plakbandje), waar afgelopen week de Nobelprijs is uitgereikt aan wetenschappers die uit univiersiteit Nijmegen zijn weggejaagd.

De Taiwanese ontdekking betekent dat we over de nodige tijd computerschermpjes gaan krijgen op buigzame objecten.De schermpjes zijn erg licht en daarom zal men ze uiteindelijk wel gaan toepassen in e-readers e.d. Op deze manier kan de elektronische krant weer oude eigenschappen krijgen van de hedendaagse krant: je kunt hem straks opvouwen of dichtklappen.
Het zal nog wel even duren voor het een commercieel haalbaar product is, het is een technologisch hoogstandje dat pas goedkoop kan worden bij hoge productie, maar vandaag de dag kan zo'n nieuwe vinding zo maar ineens doorbreken, omdat er een killer application voor gevonden wordt.

2 opmerkingen:

 1. ik heb we wel vergist: grafeen is nog niet toegepast door ITRI. zo vertelde men mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hendrik Jan Tuch24 oktober 2010 om 10:12

  De taiwanesen hebben vooral een goede persvoorlichter. want echt nieuw is het gebruik van flexibele beeldschermen niet echt. al begin jaren negentig heeft ons eigen Philips enkele doorbraken bekend gemaakt, helaas heeft Philips een probleem om de knappe staaltjes aan techniek om te zetten in daadwerkelijke producten. dat is de stap waar Apple en voorheen Sony zo goed in weten te scoren. een bestaande technologie consument-vriendelijk maken en kassa!

  de techniek van ITRI is overigens "gewoon" een reflective LED-display dat voortschrijdt op de gevestigde LED-techniek. dat wil zeggen dat de kristallen die tesamen het scherm vullen via een inkt-jet techniek op een ondergrond worden gespoten in kleine druppeltjes. en voila weer een schermpje.

  http://www.kennislink.nl/publicaties/philips-maakt-elektronisch-papier-aan-de-lopende-band

  BeantwoordenVerwijderen