29 oktober 2010

goed nieuws 29 oktobero Ik ben nog een beetje vroeg, maar later vandaag zal de ECRI index omhoog gaan (op lagere initial claims en meer hypotheekaanvragen koop eigen huis). Daar de ECRI de leidende index is voor de dubbele dippers en het momentum nu de soep in draait is dat goed nieuws. Vandaag zei Lakshman Achuthan, de baas van ECRI: : We Can Categorically Say There Is NO Double Dip
(http://www.businessinsider.com/ecri-chief-we-can-categorically-say-there-is-no-double-di-2010-10#ixzz13kKloJst). De FED is behind the curve en ziet het herstel niet dat in aan het zetten is.
o Hongkong gaat meer yuans (10 miljard) gebruiken in hun nieuwe swapovereenkomst (in totaal mogen ze 200 miljard trekken). Zo kan buitenland eenvoudiger aan yuans komen en wordt de yuan meer liquide.
o De overmaat aan recente rampverhalen (bijvoorbeeld PIMCO, Orszag in NYT (voormalige begrotingsman van Obama), Goodwin (Nomura), Gilbert (Market Watch), Ambrose Evans- Pritchard (Fed’s impending blunder), artikelen in FT(LEX: niemand weet hoe QE werkt), de consensus die stelt: sell on the news, buy on the rumour) over QE2 is zo groot geworden dat correctie beurs op angst voor te veel ingeprijsd optimisme voor QE2 niet erg gegrond lijkt.
o Einde maands pessimisme op beurs bijna voorbij. In de tweede helft van de maand is de beurs vaak zwak. De laatste maanden voor AEX nog vaker dan gemiddeld (april, mei, juni, augustus, september, oktober). Zwakte kan overigens gemakkelijk nog doorduren in eerste week van de maand.
o Assets onder management bij mijn werkgever F&C in derde kwartaal gestegen van 95 miljard pond naar ruim 108 miljard, waarvan Thames River 4.2 miljard pond: € 125 miljard.
o De Bank of Japan maakt haast (vervroeging extra vergadering naar 4/5 november direct na de QE2 vergadering van de FED) met de creatie van hun Vegas account, waarmee ze J-Reits en aandelen kunnen kopen in plaats van staatsleningen. Dat is uitvoering van hun besluit op 5 oktober. QE2 maakt de yen duurder en de Nikkei goedkoper. Als dat te hard gaat moet de Bank of Japan iets doen en sinds 5 oktober is het duidelijk dat ze ook iets gaan doen: ze kopen niet alleen overgewaardeerde staatsleningen maar ook ondergewaardeerde assets met hoog dividend (vergeleken met de lange rente in Japan).
o SOX vliegt weer omhoog, de zwakke periode lijkt voorbij. Beurs vandaag blij met cijfers Microsoft.
o Afsplitsing van AIG in Hongkong AIA ging er in als koek. Op openingsdag van deze $17,8 miljard IPO ging de koers met 13% omhoog (omdat het te goedkoop geplaatst was). De Amerikaanse belastingbetaler krijgt zijn TARP geld helemaal of misschien zelfs duidelijk meer dan dat terug.
o JP Morgan gooit zijn schatting voor de winst van de S&P500 in 2011 een dollar omhoog (US equity flash). Dat is volgens hun zelf eigenlijk te weinig gezien de winstmeevallers in het derde kwartaal van 2010 en de opwaartse bijstellingen van de economische groeiverwachtingen voor 2011 die men intern aan het fabriceren is.
o GE wil grootste order in geschiedenis plaatsen voor elektrische auto’s die de sector flinke steun in de rug geeft.

N.B. het belangrijkste nieuws was de groei van het BNP in de VS, precies in de prik.
Lakshman Achuthan, de held van vandaag, staat op de foto

Geen opmerkingen:

Een reactie posten