30 oktober 2010

QE2: Wat gaat de Fed doen? Hoe veel kwantitatieve verruiming komt er?


De hele beleggingswereld zit gespannen af te achten wat de FED volgende week gaat besluiten. Bernanke en zijn companen ex Hoenig hebben de wereld voorbereid op een hoeveelheid kwantitatieve verruiming waarbij de beleggers hun vingers bij moeten aflikken, zoals men dat tegenwoordig in Nederland zegt.
Er lijkt een meerderheid van ongeveer 10-2 te zijn voor de plannen van Bernanke. Dudley (FED New York) heeft laten uitlekken dat bijvoobeeld $500 miljard nodig is om de economische groei aan te wakkeren richting potentie. Daarbij greep hij terug op de Taylor rule. De werkloosheid is nog steeds zo hoog en de inflatie zo laag dat de korte rente eigenlijk negatief zou moeten zijn. Dat kan niet en daarom moet helikopter Ben overschakelen op plan B; het bijdrukken van geld. Dat gaat via vergroting van de vrije reserves van banken via het vergroten van de balans van de FED. De banken hebben al $1000 miljard vrije reserves, dus men heeft al behoorlijk ingespeeld op het feit dat de Taylor rule een negatieve rente vereist, maar niet genoeg.

Die $500 miljard die Dudley noemde is een soort minimum. Die moet de FED minstens beloven, anders wordt het volgende week tranen met tuiten huilen op de beurzen. Alleen als de economie snel aantrekt tot duidelijk boven potentie, dan kan het daarbij blijven. Als de economie in de VS lange tijd rond potentie blijft hangen, dan is veel meer nodig, wel tot $2000-4000 zo berekende Goldman Sachs. Zelf denk ik dat met nog een extra $250 miljard Amerika weer boven jan is. Maar de markt eist naar het schijnt $ 1000 miljard, dus de kans is behoorlijk dat QE2 aanvankelijk tegenvalt.

De FED kan haast niet meer dan ongeveer $500 miljard beloven, omdat zo'n belangrijk besluit door een grote meerderheid genomen moet worden. Als de economie verbetert, zoals nu schoorvoetend voorspeld wordt door steeds meer economen, dan moet de kwantitatieve verruiming vrij snel gestopt worden. Ongeveer de helft van de FED leden is helemaal niet gerust op de werking van kwantitatief verruimen. Of het werkt is helemaal niet bewezen. Men gaat slechts mee, omdat niets doen zeker verliezend lijkt en het inflatiemonster niet wakker gemaakt wordt met $500 miljard.

De markt eist ook dat de mogelijkheid open gehouden wordt dat er meer kwantitatieve verruiming komt, ook al komt de economische groei wat boven trend. Men eist dus dat de FED zegt dat ze niet stoppen voor groei plus inflatie in orde is. De FED kan echter moeilijk iets zeggen over economische groei. Wel kan men zeggen dat men niet stopt als de inflatie achterlijk laag blijft. De FED moet namelijk heel voorzichtig zijn dat de inflatieverwachtingen niet door het dak gaan. Er is niet zo veel nodig om een cijfer te krijgen dat boven de 3% komt. Dat is naar men aanneemt onverteerbaar voor alle FED leden behalve Yellen.

Dus de FED gaat zeggen dat ze voor een extended period ongeveer $100 miljard per maand gaat kopen. Het worden staatsleningen, men gaat het goede voorbeeld van de Bank of Japan niet volgen waar men aandelen en onroerend goed (J-REITS) gaat kopen.

Men gaat zeggen dat de inflatie te laag is en een groei boven trend noodzakelijk is.
De markt zou heel blij zijn als ze bijna onvoorwaardelijk beloven door te gaan zo lang de kerninflatie van het BNP te laag is.
Als de FED veel meer dan $750 miljard zou beloven, dan wordt de markt bang dat de problemen van Amerika te groot zijn. Dat was vermoedelijk ook de reden achter de enquête bij handelaren eergisteren wat ze van FED de kerstman wilden hebben: wanneer zijn ze blij, wanneer worden ze bang.

De cartoon is van The WilliamBanzai7 Blog (via Ritholtz). Heel wat belangrijke mensen staan er op (George Dubya Bush, Ayn Rand,  Erin Callan, Steve Flintstone, Wall Street Madam, Chris “Party Time” Cox, Chucky the Dancer Prince, Sandy 2Big2Fail Weill, Charles Ponzi, Johnny Comode, Hank Greenberg, Senator Dodge, Ronald & Bonzo, Jamie Dimon, Bubba Clinton, Gideon Gono, Barney Rubble, Robert Rubin, Vikram Pandit, Tyler Durden, John Howstheweather, Jimmy Cannibis, Bernie Madoff, Dr Ben, Alan Greenspan, Hank Paulsen, Forest Gump, Bobby Dylan, Christine Romer, WillamBanzai7, Mad Cramer, John Milton Clown, Maria Bartiromo, Uncle Milton, Obama Bin Banksta, Justin Bieber, Stan Oh Shit!, Super Gramm, Father Blankfein, Lucas Van Praag, Neal Cash N Carry, Warren Buffoon, TurboTim, Joey Fast Talk Cassano, Fabrice Tourre, Angelo Godzilla, Dick the Gorilla, Chuckie Fast Trade Schumer, Ken Screwless Lewis, Larry Summers)
De Beatles zijn weer actueel. We zitten in een yellow submarine, die van Kan’s Maar Jelle zal wel zien, dat zit er niet meer in. We moeten het nu doen met Trichet.
It's getting better all the ti-hi-hi-hime"?
Dat is wat de FED en de andere spelers op de markten aan het instuderen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten