30 oktober 2010

Goudprijs dadelijk weer naar boven




Business insider had een zeer populaire post waarin men zeker dacht te weten dat goud een bubbel was. Het sentiment is te positief en daarom moet de goudprijsstijging even pauzeren of een correctie toelaten. Daar kan ik wel in meegaan, maar de fundamentals voor goud zijn goed. Zo lang de FED belooft voor een geruime tijd geld bij te drukken met bijbehorende te lage reële rente, is een stijging van de goudprijs (van 24-35% op jaarbasis zoals ik al eerder blogde (klik op label goud onder artikel om alle posten over goud te zien)) meer voor de hand liggend.

Business Insider (http://www.businessinsider.com/reasons-why-the-gold-bubble-will-burst-2010-10) had als redenen waarom goud niets waard zou moeten zijn:
1. er zijn geen industriële toepassingen van betekenis
2. het geeft geen dividend
3. het is geen innovatieve product dat zorgt voor winststijging. Geen winststijging, terwijl aandelen dat wel hebben nu
4. De VS gaat goudvoorraad verkopen om begrotingstekort te dempen
5. De rente gaat stijgen. Lager dan 0 wordt het niet en bij stijging klapt goudprijs
6.hedgefunds hebben te veel goud gekocht (Middelkoop zegt tegenovergetselde natuurlijk)
7. goudproductie stijgt
8.goud sentiment staat op all time high, het zit zelfs in ATM’s
9.Buffett is een goud bear en die had vroeger bijna altijd gelijk

Van al die redenen ga ik eigenlijk allen mee met nummer 5: de rente stijgt. Als dat doorzet en de reële rente gaat flink omhoog, dan krijgt goud klappen. Goud is ook erg kwetsbaar voor een vermeend snel stoppen van geld drukken door de FED en andere centrale banken (het geld drukken moet overigens nog fase twee ingaan, de FED, de Bank of Japan en de Bank of England zijn nog niet extra aan het kopen, al zitten ze in de startblokken).
Dus nog even wachten tot de aankondiging van de FED dat ze slechts voor een extended period geld gaan drukken, wat uitgelegd wordt als $500 miljard terwijl de markt $ 1000 miljard eist en daardoor de goudprijs terug moet. Maar dan als de Bank of Japan vlak daarna zegt dat ze alles gaan kopen (met de nieuwe Vegas accounts) wat ze te pakken kunnen krijgen aan hard assets dan moet je weer goud kopen.

Het blijft een riskante belegging overigens, de goudprijzen fluctueren enorm en als de implied inflation in de TIPS een record neerzet, dan wordt goud weer gevaarlijk, want dan stopt de FED met geld drukken (tenminste dat gaat men dan schrijven).

Het verhaal dat de VS zijn goudvoorraad gaat verkopen zou niet erg zijn, omdat er te veel andere centrale banken juist enorme hoeveelheden willen kopen. Voor het eerst in decennia zijn de centrale banken netto kopers geworden. En ze zijn nog maar net begonnen, ze hebben nog veel te weinig en willen meer goud dan er in de wereld aanwezig is, als ik de plaatjes van goldbug Paul Brodski op congres afgelopen week van BCA moet geloven (en dat doe ik).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten