16 oktober 2010

Rutte installeert old boys network


Het kabinet Rutte is begonnen in uitserst goede verstandhoudingen. Rutte heeft zijn vrienden uit het old boys network benoemd. Het old boys network kent zoals de naam al doet vermoeden weinig vrouwen. Veilige mastodonten, goed aan de tand gevoeld door Wilders. Kennelijk vindt die dat er te veel vrouwen in het kabinet zitten, want hij wil een van de vier vrouwen weghebben. Dat gebrek aan vrouwen is een zwakte van dit kabinet (er zijn wel ergere dingen op te merken dan het aantal vrouwen). Het vermindert de spreiding (vind ik als belegger intuïtief een goed argument) en nodigt uit tot het nemen van extreme maatregelen.
De invloed van de CDA, vooral het KVP gedeelte is groot. Daarom heb ik maar de kaart van Europa van Tsetkov (http://alphadesigner.com/project-mapping-stereotypes.html) zoals het Vaaticaan dat ziet toegevoegd.
Afgezien van het vreemdelingenbeleid valt het programma nog wel mee, denk ik. Er wordt weinig bezuinigd, zelfs op ontwikkelingshulp is niet al te veel geschrapt. Die bezuinigingen op ambtenaren gaan gewoon niet lukken, of slechts fractioneel. De ambtenaren krijgen gewoon loonsverhoging, daar laten ze de vuilnisophalers weer voor staken en dan krijgen alle ambtenaren de verhoging erbij die de vuilnisophalers verdienen.
Nieuw beleid zal er niet of nauwelijks komen, daarvoor is de invloed van het CDA te groot. In de eerste kamer heeft het kabinet geen meeerderheid, dus veel wetgeving zal er niet komen.
Gridlock dus en de Amerikanen vinden dat fijn. Misschien gaan wij het ook waarderen. Ook zonder beleid zal Nederland het dankzij Duitsland relatief goed blijven doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten