7 oktober 2010

Nieuws amerikaanse huizenmarkt iets beter.

De aanvragen voor hypotheken om een huis te kopen schoten deze week 9% omhoog (maar zijn nog steeds laag).
Een ander bericht was dat de leegstand van apartementen in het derde kwartaal daalde van 7,8% naar 7,2%. Dat zorgt voor huurstijging en maakt het aantrekkelijker te kopen.
De verkopen (pending home sales) zijn aan hetstijgen nu de negatieve invloed van het einde van de subsidies om een huis te kopen in april eindelijk verteerd zijn.
Commercieel onroerend goedprijzen dalen opnieuw weer, maar de commerciële onroerend goedmarkt volgt met fline afstand de huizenmarkt. Je moet je richten op de huizenmarkt voor de trend van de onroerend goedmarkt.
Hetet blijft gevaarlijk Amerika als een onroerend goed markt te zien, omdat het per gebied wel heel anders gaat. Structureel zijn er grote gebieden in de VS waar huizen niet schaars zijn en de huizenprijzen de bouwkosten volgen en kleinere gebieden met grote steden waar onroerend goed wel schaars is en waar de huizenprijzen wat harder stijgen (net als in Nederland en Engeland bijvoorbeeld). Die steden met schaarste laten opnieuw stijgende prijzen zien volgens Case shiller en dat is bemodedigend (en al een hele tijd).
De ellende op de huizenmarkt is nog niet voorbij. Foreclosures zijn goed voor ongeveer een kwart van de verkopen in vele gebieden en huizen in foreclosuresituatie brengen gemiddeld 26% minder op zo wist men onlangs te schatten. Er zijn recentelijk wel enige schandeln uit aan het barsten (zie blog the big picture) hoe onzorgvuldig die foreclosures gaan (net zo onzorgvuldig als men eerst te roekeloos de hypotheken verschafte) en dat gaat natuurlijk wel leiden tot nieuwe vertraging van de afhandeling van foreclosures.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten