26 oktober 2010

goed nieuws 26 oktobero Saudi Arabië maakte duidelijk dat ze veel meer oliereserves hebben dan iedereen denkt. De periode van easy oil is niet over voor Saudi Arabië (Business insider : http://www.businessinsider.com/saudi-arabia-cheap-oil-era-2010-10#ixzz13RiWQ3Q8). Vooral al die velden onder zee, daar hebben ze nog geen moeite voor gedaan. Het Ghawar veld alleen is al goed voor 88 miljard reserves, alleen al meer dan de oliereserves van bijna elk land in de wereld. Voor het eerst een plausibel verhaal dat hun reserves veel groter zijn dan ze officieel melden (al decennia roepen ze dat ze 260 miljard vaten reserve hebben, wat hun productie ook was). De Verenigde emiraten zitten in een soort zelfde luxepositie (met uitzondering van Dubai) en ook in Oman hebben ze weer wat olie gevonden. Het aardgasverhaal is nog beter, maar dat is meer andere landen (Iran, Qatar etc.) in de golf dan Saudi Arabië.
o Business Insider: belastingverlaging in VS is bijna zeker, nu het duidelijk is dat Obama niet herkozen kan worden zonder de zogenaamde Hail Mary belastingverlagingen. Extra andere uitgaven zitten er niet meer in als de republikeinen de macht overnemen in de congres en wellicht ook senaat. Een nieuw positief thema dat volgens Strategas nog niet in de prijzen zit (30% gelooft het maar).
o Met een lage bezettingsgraad maakte Arcelor Mittal veel meer winst in het derde kwartaal, terwijl veel minder winst verwacht werd (EBITDA was volgens consensus en dat is belangrijker tegenwoordig). Tegenvallende vooruitzichten voor vierde kwartaal brachten koers toch 5% omlaag. Iets verder vooruitkijkend echter lijken de staalprijzen begin volgend jaar weer te herstellen zo schijnen de ontwikkelingen in China aan te geven. Arcelor Mittal ziet echter eerst een afzwakking in de vraag van China, de reden voor de onprettige guidance. Je moet wat doen om je resultaten straks te laten meevallen.
o Groei in het Verenigd Koninkrijk was in het derde kwartaal dubbel zo hoog als gedacht (0,8% ofwel 3,2% geannualiseerd). De azijnpissers waren er als de kippen bij met te stellen dat in het vierde kwartaal de groei flink lager zijn, net als bij de groeicijfers een kwartaal geleden (ooit krijgen ze gelijk). Toevallig tegelijkertijd: UK - Standard & Poor's Ratings Services zei vandaag dat het zijn outlook voor het VK opwaardeerde naar stabile van negatief.
o In Amerika werden nieuwe vijf jaars inflatie gerelateerde obligaties (TIPS) uitgegeven tegen een negatieve (reële) rente van -0,55%. Men gelooft helikopter Ben dat hij inflatie kan creëren bij laag blijvende korte rentes en dat het bedrijfsleven niet extra gaat lenen. Lage reële rentes zijn goed voor het laten aantrekken van investeringen.
o Verkopen Ford vallen mee (40% hoger dan vorig jaar). Gesteund door subsidies gaat Ford daarom 1200 banen scheppen in Michigan via een investering van $ 850 miljoen (echt goedkoop zijn die nieuwe arbeidsplaatsen niet).
o Winstseizoen blijft heel goed.
o Japan keurde extra stimuleringsprogramma van Y 5100 miljard eindelijk helemaal goed.
o Japan gaat ondnaks G20 toch flink interveniëren als de yen te hoog wordt zei men vandaag.
o “this market is cheap, cheap, cheap” – Cramer - http://www.cnbc.com/id/39832304?__source=RSS*blog*&par=RSS


De 10-0 winst van PSV dreunt nog wat na in lagere koersen volgens de PSV indicator. Het gevecht om 343 is nog steeds niet beslist. PSV smijt met zijn krachten en Twente niet: het landskampioenschap van PSV is nog lang niet zeker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten