Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
17 oktober 2010
foreclosure-gate
Er is een nieuw negatief thema voor de beurs: de schandalen rond de onzorgvuldigheid waarmee foreclosures, de huisuitzetingen van vermeende wanbetalers, gedaan zijn. Sommigen hadden niet eens een hypotheek, maar dat mocht niet baten. Sommigen hadden nieuwe afbetalingsregelingen bedongen, maar ineens was de bank dat vergeten (niet meer terug te vinden).
Bij diverse banken werden de documenten voor foreclosures getekend door zogenaamde robo-signers, mensen die honderden van die dingen per dag tekenden.
Daarbij zijn de nodige fouten gemaakt. De documentatie was van bijna het begin al een wanhoop en door de boel in stukjes te verspreiden via securitisatie (mortgage backed securities) is een en ander totaal onoverzichtelijk geworden. Voor veel foreclosures ontbreken de juiste documenten.
Eerst deed men de problemen wat lacherig af, maar sinds ongeveer een week is het dodelijke ernst geworden. Pessimisten schatten dat wel tot 20% van de foreclosures met gedeeltelijk verkeerde documenten aan het gebeuren is.
De onzekerheid over de kredietwaardigheid is weer wat groter geworden, zie de sprongen in de cds spreads zoals de plaatjes van blog Bespoke laten zien.
Voorlopig zijn de banken flink aan het inventariseren hoe erg een en ander is en hoe een en ander gerepareerd kan worden. Mayo van CLSA schat de schade op circa $10-20 miljard. Als het daarbij blijft valt het wel mee (bij de kredietcrisis verloren de Amerikaanse banken meer dan $1000 miljard), maar dat is onzeker.
JP Morgan wist te vertellen dat ze er bijna zeker van waren dat het voor hen niet erg was, maar ze zijn wel eerst vijf weken minstens bezig om het echt zeker te weten. Zoals aan het plaatje van Bespoke te zien is, zou het vooral om o.a. BAML gaan. De cijfers van o.a. CITI (maandag) en BAC (dinsdag) zullen hier danig op gescreend worden. Misschien dat als een en ander wat duidelijker is het wat makkelijker wordt om nieuwe betalingsregelingen te treffen. De securitisatie is een duidelijke sta in de weg gebleken en heeft de huizencrisis in ernstige mate verergerd. Dit nieuwe gdoe is een nieuwe tegenslag, maar vermoedelijk niet een erge. Als banken geen goed antwoord hebben op de vragen van alisten over foreclosure gate, dan kan dat de koersen van alle financials overigens wel flink schaden.
Dit weekend was de column van Krugman over de foreclosurechaos, the mortgage morass http://www.nytimes.com/2010/10/15/opinion/15krugman.html?_r=1&partner=rssnyt&emc=rss een zeer populair artikel. Hij denkt dat de overheid de banken weer moet helpen met regels dat ze niet te veel schade hoeven te betalen.
De cartoon is van Peper and Salt uit de Wall Street Journal
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten