Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
7 oktober 2010
Goud en koper omhoog, maar olie en agrarische grondstoffenprijzen omlaag?
De verhalen over betere oogsten worden steeds sterker en dat helpt de prijzen van agrarische grondstoffen niet.
De olieprijs is wel aan het stijgen, maar er is een stortvloed aan negatieve fundamentele verhalen over de olieprijs. dat is overigens wel een verademing na al die verhalen dat een olieprijs van $300+ per vat onvermijdelijk is over enkele jaren. Ik ben door deze nieuwe verhalen niet gerust gesteld, maar het sust de angst voor een eigentijds Kniertje die verzucht dat de olie duur betaald wordt.
De metaalprijzen zijn behoorlijk aan het stijgen, al lopen de verhalen per metaal wel uiteen. Sterke verhalen voor koper en zilver, maar slechte verhalen over nikkel en aluminium.
Goldman Sachs was deze week heel lyrisch over de vooruitzichten voor de koperprijzen en ietwtat negatief over nikkel etc.. Die koperprijzen gaan de lucht in schieten (30% in het komende jaar en daarna verdere stijging; dit is een nieuwe opwaarts bijgestelde verwachting) op basis van veel te lage voorraden:GS" Even relatively conservative demand forecasts suggest that the global copper market will sustain deficits large enough to mostly deplete exchange inventories over the next five quarters, leading to periods of extreme volatility and price spikes" . Vast zijn op de koperprijzen is nog meer voor de hand liggend dan positief zijn op de olieprijs. Aan de toenemende vraag naar koper door opkomende landen kan alleen voldaan worden door scherp dalende vraag uit het Westen. Als de vraag in het Westen maar beperkt daalt, mijn basisscenario, dan gaat de koperijs dus structureel omhoog.
Wat deugt er niet aan de vooruitzichten voor de olieprijzen?
1. de vraag stijgt op het ogenblik niet (stijging opkomende landen wordt ongedaan gemaakt door minder vraag van het Westen) en het aanbod wel. De productie van de OPEC stijgt en die buiten de OPEC nog harder (plaatjes van Yardeni).
2. de wekelijkse berichten over de voorraden aan benzine en olie in de VS laten een structureel oplopende trend zien, die nu echt invloed op de prijs zou moeten hebben.zie plaatje van Bespoke.
3. seizoenmatig is het vierde kwartaal zwak voor olieprijzen. Chris Watling van Longview berekende dat de afgelopen decennia de oleirpijs in het vierde kwartaal met 6% daalde, terwijl aandelen met 3% stegen. De correlatie tussen olieprijzen en aandelenbeurzen sloeg in het vierde kwartaal vaak om. Een lagere olieprijs hoeft niet te leiden tot lagere beurzen (het normale verband tegenwoordig: lagere olieprijzen is minder goede economische vooruitzichten en lagere prijzen voor oliemaatschappijen).
Daartegen kun je inbrengen dat de vraag naar olie in het Westen weer zal toenemen en vooral dat de liquiditeitsexplosie in de wereld grondstoffenprijzen hemelwaarts zendt en deze trend discrimineert olieprijzen niet.
Wel denk ik dat aandelen het beter kan doen dan olie in het vierde kwartaal.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten