10 oktober 2010

Bedrijfsfeest met Robin Good


Dit jaar is Robin Good de meest gesponsorde liefdadigheidsorganisatie van F&C Nederland. Zij organiseren ook maatschappelijk verantwoorde bedrijfsuitjes. Zo togen we vorige week met z'n allen van F&C NL naar een bejaardentehuis in Amstelveen. Het was gelukkig lekker weer en daarom konden de nodige bejaarden met de rolstoel uit wandelen genomen worden. De serre kreeg een nieuwe verfbeurt, bij enige ouderen werd met wisselend succes getracht de geneugten van internet en internetbankieren uit te leggen en een flink aantal verdorde plantenbakken werden voorzien van nieuwe plantjes/ hei.
Op de foto blaas ik met enkele collega's even uit op het terras van de dementerende bejaarden waar we net plantenbakken hadden neergezet. Het zonnetje scheen, daarom kneep ik m'n ogen dicht.
Aan het eind van de middag bedankte een stokoude bewoonster ons voor onze inspanningen met een leuke, enthousiast gebrachte speech. Dank hiervoor mevrouw Snoek, zo iets motiveert heel goed. Je houdt er een goed gevoel aan over en dat maakt zo'n middag net zo prettig als een puzzeltocht of andere goed bedoelde vaak geforceerde vrolijkheid.
Daarna was het uiteraard tijd voor het laven aan de drank en spijzen.

F&C vindt sociaal vernatwoord beleggen en ondernemen heel belangrijk. Dat is begonnen bij de oprichting van een voorganger van de verzekeraar Friends Provident, waar de doopsgezinde leden een verantwoord beleggingsbeleid eisten, dus niet beleggen in gokken, alcohol, slavernij etc.
Ruim 25 jaar geleden heeft dat geleid tot het Stewardship beleggingsfonds in het VK, dat volgens strikte ("doopsgezinde") regels belegt. Op het ogenblik zijn we bezig met een ethisch obligatiefonds. Drie jaar geleden is er een SICAV (beleggingsfonds) klimaatverandering gestart, dat het een paar procent beter heeft gedaan dan de wereldindex. Maatschappelijk verantwoord beleggen hoeft niet geld te kosten, maar deed dat vaak wel, o.a. vanwege noodgedwongen onderbelegging in opkomende landen (daar is natuurlijk wel wat aan te doen).
Nederlandse pensioenfondsen beleggen niet zo strikt, maar bij F&C is er wel een screening op bepaalde zaken die echt niet door de beugel kunnen als klusterbommen en landmijnen.
Daarnaast doen veel pensioenfondsen bij ons (ook buiten Nederland) aan een sociale overlay. Men belegt in bijna alle bedrijven, maar die bedrijven worden kritisch gevolgd op hun maatschappelijk ondernemen en kunnen een soort rode kaart krijgen als ze bepaalde slechte zaken in stand houden. In de kwartaalrapportage worden gewoonlijk enkele zondaars behandeld en vooral ook de bekeerlingen. Gelukkig beteren veel bedrijven hun gedrag na het aan de kaak stellen namens veel grote beleggers zoals de Nederlandse pensioenfondsen. 18 mensen volgen bij F&C (UK) bedrijven op deze wijze (dus niet over hoe veel winst ze maken, maar of ze verantwoord ondernemen).

1 opmerking:

  1. Wat een inspiratie doe ik hiervan op voor het eigen bedrijfsfeest dat ik binnenkort ga organiseren!

    BeantwoordenVerwijderen