26 oktober 2010

Octopus Paul voorspelt niet meer


Octopus Paul heeft maar kort van zijn pensioen als oppervoorspeller kunnen genieten. Een groot voorspeller is ons ontvallen. Vanmorgen is de bekendste inwoner van Oberhausen levenloos aangetroffen in zijn aquarium. Hij was al dagen bijna bewegingsloos en at vrijwel niet. De vlag gaat halfstok on Oberhausen. Er is zelfs een condeleanceregister volgens de Telegraaf en personeel loopt in het zwart. De dierentuin krijgt minder bezoekers, nu het bekendste dier is gehemeld. Hij wordt gecremeerd, niet in een paella verwerkt. Hij krijgt vermoedelijk een gedenkteken. Dat is hij wel waard, ondanks zijn negatieve voorspelling voor Oranje tegen Spanje.

De foto is uit de Stem tijdens zijn noodlottige voorspelling Spanje/Nederland.

Opmerkelijk was de afgelopen week -na maanden- de plotselinge toename voor het postje: Octopus Paul voorspelt. Kennelijk voorvoelden de googlers naar Octopus Paul zijn naderende onheil.


Hoe goed was Octopus Paul?
In mijn oorspronkelijke post tijdens de wereldkapmpioenschappen meldde ïk:
De Duitse inktvis heeft aan de hand van de keuze voor de juiste bak mosselen elke keer precies goed voorspeld of Duitsland zou winnen of verliezen. Na die zes keer gelooft de halve wereld de voorspellingen. Zaterdag gaat hij voorspellen of Nederland dan wel Spanje wint (dat wordt zoals gewoonlijk uitgebreid life uitgezonden op o.a. de Duitse tv). De Telegraaf legde de hand op een gefotoshopte foto waarin de inktvis voorspelt dat Nederland gaat winnen. In de NRC laten fokke en sukke de inktvis de voorspelling doen dat calls ASML goed zijn, eenkansrijke voorspelling.
Je kunt nu niet allen gokken wie de finale wint, maar ook of Paul de juiste winnar aanwijst (50% kans).
Voor inktvissen zijn de voorspellingen van Paul zeer gevaarlijk. Vele duitse restaurants hebben besloen dat de vriendjes van Paul als straf opgegeten moeten worden (kill the messenger)
Sommige mensen hebben Paul voorgedragen als de baas van Goldman Sachs: een goede voorspeller en voldoende tentakels.
Behavioral Finance haalt dit soort voorspellingen aan waarin men door bijgeloof ineens gaat geloven. Dat werkt natuurlijk niet. Het is een voorbeeld van data mining.

Voorlopig staat op Wikipedia heel wat meer over de cv van Paul vermeld dan over mij. Misschien moet ik wat meer respect tonen voor de prestaties van Paul in plaats van te denken aan recepten voor inktvisringen (in Argentinië is dit inderdaad gebeurd na de terechte voorspelling dat een grote voetbalnatie ten onder zou gaan). Overigens is Paul nu bekender dan wie ook in Oberhausen, de plek waar zijn aquarium is.
Wie met een pond begon te gokken op basis van de adviezen van Paul had nu 131 pond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten