8 oktober 2010

Gaat euro dalen tegen dollar?


Het wekelijkse rapport van commitment of traders in derivaten in de VS, van de posities van bepaalde groepen beleggers, wijst op een naderende daling van de dollar.
Zie plaatje van Bianco.
De large speculators worden gezien als de sufferds volgens de analyse van Bianco en net hedgers zijn de slimmeriken. Ze zijn nu erg positief op de euro versus de dollar. De dollar loopt sinds 2006 redelijk parallel met de bewegingen van de large speculators: als ze positiever worden dan stijgt de dollar versus de euro. Ze waren toen de dollar op 1,20 stond maximaal negatief op de euro en leden dus verliezen. Ze werden wel minder negatief, maar ze leden verlies. Nu zijn ze ongeveer maximaal positief en lijkt de weg naar beneden voor de euro weer te gaan starten. De large speculators gaan minder positief op de euro worden, maar lijden wel verliezen zo lang ze netto long zijn op de euro.

N.B. : de large speculators kunnen nog veel positiever worden, zoals in 2007, maar ik denk dat het meer gaat als 2004-2005: geleidelijk minder positief voor de euro.
In Japan vinden de valutahandelaren de euro nu duur genoeg en willen andere valuta's kopen (liefst Aziatische die dollar gerelateerd zijn). De economische cyclus van Europa loopt wat achter bij die van de VS. In de VS is de groei nu aan het stabiliseren/ licht aan an het trekken, terwijl in Europa nu pas de groei gaat afzwakken. Dat zou dan de fundamentele reden kunnen zijn voor een zwakkere euro.
Dat gaat wel in tegen de heersende mening dat de dollar moet verzwakken, omdat de VS hun schulden meer gaan monetiseren dan Europa: de nieuwe ronde van kwantitatief verruimen door de VS wordt als drama voor de dollar gezien, maar misschien overschat men de omvang van de Amerikaanse kwantitatieve verruiming..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten