12 oktober 2010

QE2: werkt geld bijdrukken via kwantitatieve verruiming?




Helpen de -volgens monetaristen die streng in de leer zijn- snode plannen van Bernanke c.s. ?

De consumptie zal nauwelijks stijgen hierdoor en ook de rente op staatsleningen zal niet veel dalen, aan de lange kant eerder stijgen.

De investeringen worden echter wel flink geholpen. Dit zet gewoon aan tot meer kredietverstrekking aan het bedrijfsleven, zowel via bankkredieten als via bedrijfsobligaties. De enorme uitgifte van staatsobligaties rijden de kredietverstrekking aan het bedrijfsleven lelijk in de wielen (crowding out), maar dank zij kerstman Bernanke blijft er nu voldoende geld over voor het bedrijfsleven.

QE2 is gewoon nodig. Het helpt bedrijfsinvesteringen die daardoor niet/ veel minder weggedrukt worden door staatsleningen.

De FED gaat voor de tweede keer kwantitatief verruimen (QE2), omdat volgens de TAylor rule de korte rente negatief zou moeten zijn om de economie voldoende te stimulren. gezien de veel te hoge werkloosheid en lage inflatie zou de korte rente nu -2% moeten zijn (zie plaatje van Bianco). Dat kan niet en dus moet de FED iets anders doen: kwantiatief verruimen door obligaties (of riskantere zaken als aandelen, maar daar is de FED nog niet aan toe (de Bank of Japan wel sinds kort!) op te kopen. Inclusief de leningen die de FED nu al op de balans heeft staan is nog minstens $ 500 miljard nodig (volgens FEDlid Dudley) om die -2% van de Taylor rule goed te maken, zodat de monetaire stimulering bij een korte rente van 0% voldoende is.

Veel economen vinden het bovenstaande verhaal veel te optimistisch . Tyler Durden haalt op zijn site zerohedge een gastschrijver aan die QE2 een massieve vergissing vindt die rampzalige gevolgen zal hebben. De economsiche groei zal volgens hen helemaal niet geholpen worden, omdat de banken nu al niets doen met hun vrije reserves (die groeien als de FED geld gaat bijdrukken) en als ze meer vrije reserves krijgen gebeurt er dus niets. Banken verstrekken geen krediet omdat ze te veel verlies aan het lijden zijn op hypotheken en andere slechte beleggingen. Ze kunnen gewoon geen krediet verstrekken volgens hen. De FED duwt aan een touwtje.

Ik denk dat het nogal meevalt. Banken konden moeilijk voldoende krediet verstrekken omdat de securitisatiemarkt voor hypotheken stilviel. Daardoor moesten ze alle nieuwe hypotheken zelf op de balans nemen. Dat is nu langzaam aan het gebeuren, maar hiervoor moeten banken wel rijker worden om voldoende hypotheken te kunnen behappen. Dat banken niet veel extra krediet aan de consument geeft is niet slecht, de consument moet minder op krediet gaan leven. Wel erg is dat banken ook geen krdiet geven aan het midden - en kleinbedrijf. Dat moet wel en lijkt nu aan het verbeteren te zijn. Omdat beleggers zo graag in bedrijfsobligaties beleggen, worden banken ook enthousiaster over bedrijfskredieten. Als de FED dan ook nog eens staatsleningen opkoopt en zo de vrije reserves verhoogt wordt het steeds aantrekkelijker om meer krediet aan het bedrijfsleven te verstrekken. Maar je moet geen wonderen van QE2 verwachten. De rente op staatsleningen hoeft helemaal niet omlaag, dat is zelfs slecht (maakt de pensioenkosten te hoog en dat voelt bedrijfsleven ook). Maar ik denk dat het wel degelijk een zetje in de rug is voor de kredietverstrekking aan het bedrijfsleven: daarom zal het toch werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten