28 oktober 2010

goed nieuws 28 oktober



o Azië liet zich niet van de wijs brengen door zorgen over QE2, maar steeg op goede winstcijfers
o India investeert massief in nieuwe elektriciteitscentrales. Nu bestellen ze bij Shanghai Electric een centrale van 24GW (13% van de capaciteitsuitbreiding in de wereld in 2010, 40-45% van de uitbreidingen van China). Men had eerder dit jaar al de bouw van 10GW centrale uitbesteed aan Harbin Power. Misschien dat Siemens/Alstom nog wat dure snufjes mogen aanbrengen.
o Buying on the dip: een 10-jaars Japanse rente van 0,93% wordt als zo hoog (?!) gezien, dat dit koopjesjagers lokt. Men heeft nog voldoende vertrouwen dat de Bank of Japan flink in de buidel gaat tasten bij de Japanse QE2 (bij tegenvallende groei is QE2 een “strong option”en men vergadert nog een keer de dag na de FED om te kunnen reageren op wat uit de duivelse toverdoor van helikopter Ben komt).
o Shell had goede winst- en omzetcijfers. Winstcijfers van andere bedrijven waren vaak ook goed, zoals France Telecom. EBITDA verhalen waren soms niet zo goed.
o Posen van de Bank of England geeft de moed niet op en pleit onverdroten voor een flinke monetaire verruiming in het VK. De goede cijfers over het derde kwartaal zullen afzwakken, hoge groei nominaal BNP is nodig om schuldenlast draagbaar te maken.
o Het Bank Lending Survey van de ECB voor het vierde kwartaal laat zien dat de vraag naar krediet behoorlijk is toegenomen (zowel bij bedrijfsleven als voor hypotheken) en dat de banken niet strenger maar ook niet soepeler geworden zijn bij hun kredietverlening. Door concurrentie doet men wel wat water bij de wijn, men wil toch wel kredieten verstrekken (meer dan in vorige kwartalen). Ook de situatie voor het midden- en kleinbedrijf wordt de situatie minder nijpend bij meer vraag voor krediet. Eindelijk is er sprake van kredietgroei voor het bedrijfsleven.
o Prachtige daling van de initial claims voor werkloosheid in de VS van de week (de daling van de initial claims heeft de hoogste correlatie met economische groei van de VS in het kwartaal). Niveau wijst nog niet op 3%+ groei zo lang de huizenmarkt nog steeds valt, maar wel op 2%+.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten