18 oktober 2010

Ursus Major Edwards is helemaal blij



Vandaag kwam Albert Edwards langs in Londen en via video was hij ook bij ons te bewonderen.
Hij is de opperbeer, de Ursus Major, van de beleggingswereld. Al veertien jaar is hij onophoudelijk bearish.
's morgens heeft hij al minstens zes onmogelijke bearmarkten verzonnen voordat hij zijn eerste fles azijn over zijn ontbijt heeft uitgegoten (aldus de koningin bij Alice in Wonderland).
Toch is het een opgewekte man, hij was in opperbeste stemming en zei een very happy bear te zijn. Hij was zo waar ook nog op iets bullish (goud). Hij zit in de startblokken om over circa een jaar bullish op aandelen te worden. Dan gaat hij tijden de komende catastrofe voor beleggers in staatsleningen als nieuw evangelie uitdragen. Die komende hoge inflatie zal voor aandelen niet erg zijn, de waarderingen zijn laag genoeg, heel anders dan in 1965 of Japan in 1990.

Hij ziet de werkloosheid in de VS volgend jaar weer boven de 10% komen. De groei in de VS blijft onder 2%. Met China gaat het ook verkeerd en daarom moeten grondstoffenprijzen (ex goud) met 60% omlaag.
De grootste fiscale stimulering aller tijden heeft een herstel van niks veroorzaakt (alhoewel die sufferds in China daar anders over denken) en nu die fiscale stimulering weg is gevallen, verdwijnt het herstel met de stimulus mee de afgrond in. Het midden- en kleinbedrijf ligt nog steeds in coma. Verdere schuldenafbouw door particulieren doet de rest.
Een nieuwe recessie brengt het begrotingstekort in het VK op 15% van het BNP. Bij elke nieuwe recessie in de balansrecessie van het nieuwe normaal wordt een met sprongen hoger overheidstekort nodig. Als dat nu nog eens gebeurt dan vliegt de inflatie omhoog. Met elke nieuwe recessie gaan er meer animal spirits dood, zie Japan. Investeringen trekken dan niet meer aan, men bouwt liever cash op.

De nieuwe monetaire veruiming, QE2, door de VS zal net als QE1 niet helpen. De groei in de VS zou ook zonder QE1 zijn aangetrokken omdat de leading indicators al aan het aantrekken waren en het voorraadherstel onvermijdbaar was. De banken zitten nu al met excessieve reserves en doen daar niet mee. Met nog meer vrije reserves doen ze nog steeds niets. Einstein had het al over het eindeloos herhalen van hetzelfde experiment en dan elke keer hopen op een andere uitkomst. Dat is niet de weg.
Natuurlijk reageerde de markt positief op de aankondiging van QE2, maar buy on the rumour, sell on the fact. De verlaging van het disconto in 2007 bracht de markt ook in vervoering, maar net als toen moet je je niet laten verleiden door de sirene van de bull markt. Men dacht dat de FED de economische cyclus onder controle had. Net als nu moet je daar niet in geloven. De FED heeft echt niet zo veel meer informatie over de economie als de economen bij banken, die uiteraard ook niets weten over de cyclus.
Bernanke zei in zijn speech in 2002 dat Amerika kon voorkomen dat het een tweede Japan werd. Echt flink monetair stimuleren kon in 1933-1934 in een jar de deflatie wegkrijgen. De loskoppeling van het goud in 1936 veroorzaakte uiteindelijk een stevige inflatie.
Magnus heeft aangetoond dat de omloopsnelheid van geld soms ineens omhoogspringt. Dan zijn de rapen gaar en zal de inflatie omhoogschieten (85% zoals in Israël van 1972-1987?)
Dus er komt een tipping point (Mynski moment) waarbij plotseling banken krediet gaan verschaffen en de inflatie onhoudbaar is geworden (en gaat stijgen).

De groei in China zwakt enorm af. 2% groei is zelfs mogelijk (en dan dus koperprijs -60%). De import van machines neemt af, dus schrijf het exportherstel van Japan en Duitsland verder maar op je buik. Hij is het behoorlijk eens met Jim Chanos (instorting onroerend goed markt China nabij). Groeiafzwakking is nu ernstiger in China dan in 2008.
Er is een bubbel in geloof dat EM geweldig zijn, dat is echter niet resistent tegen de verslechtering in China.

Amerika gaat China aanpakken. Tot op heden moesten ze nog lief zijn, omdat China de nieuwe staatsleningen opkocht, maar dat hoeft niet meer omdat helikopter Ben alle nieuwe staatsleningen gaat kopen.
Een handelsoorlog ligt voor de hand. Amerikanen zijn boos, heel boos. De inkomensverdeling is ongelijker dan ooit sinds 1930 (zie plaatje Edwards). Dat is niet de schuld van de hoge winstmarges, maar van China. China moet de zondebok worden, niet het Amerikaanse bedrijfsleven dat vanuit China zo succesvol naar de VS exporteert.

Wanneer wordt Edwards positiever? Als hij ziet dat de deleverage niet zo lang duurt als normaal (normaal is volgens Chandler 15-20 jaar bij geen inflatie en 5 jaar bij hoge inflatie). Op korte termijn moeten de winstverwachtingen (winst een jaar vooruit) gaan dalen (basisscenario edwards). Als dat niet gebeurt, dan is dat reden voor wat meer vertrouwen.

Hij is een heel vriendelijke man en het was bespottelijk dat Maleisië hem weerde in verband met zijn verhhalen over multinomics. Soms lopen mensen boos weg bij zijn presentaties.
Overigens de schade die dit überpessimisme aanricht is groot, dus misschien is een extra waarschuwing dat te veel naar deze man niet goed is voor de (financiële) gezondheid wel op zijn plaats.

cartoon van David Klein in New york times

Geen opmerkingen:

Een reactie posten