23 oktober 2010

Bruto Nationaal Geluk en de Kondratieffgolf



Afgelopen donderdag had de VBA de jaarlijkse bijeenkomst van de Kondratieffgroep. Daarbij werd ik (terecht) flink aangevallen naar het indelen van goede periodes naar hoge groei van het BNP. Het rentmeesterschap van de aarde vraagt om een beter iets om na te streven dan hoge groei van het BNP. Stel je voor dat iedere wereldbewoner het in zijn hoofd zou halen even veel te consumeren als de doorsnee Nederlander nu doet, dan zouden we met de huidige productietechnieken enkele wereldbollen extra nodig hebben om dat allemaal te kunnen produceren.
We hadden het dan wel niet echt over Bruto Nationaal Geluk, maar dat zou een betere (maar te softe, want niet goed te meten en daarom zo extra erg voor manipulatie kwetsbaar) maatstaf zijn. Groen Links probeerde het in de verkiezingsstrijd, maar dat gaat natuurlijk niet goed als de tijdgeest hard is en het BNP net is gekrompen. Dan wil je namelijk wel stijging van het BNP en dat softe gedoe van Groen Links moet dan geretourneerd worden naar waar het vandaan komt: Bhutan. Daar vond de verlichte jonge despoot dat je geluk moest nastreven volgens boedhistische principes. (plaatjes van Bhutan / Paul Mertz)

Vooral Jaap van Duijn gaf college dat groei helemaal niet zo nodig is, als je al rijk bent. We zouden in Nederland veel beter af zijn als we vriendelijker waren en hoffelijker à la Japan zouden worden. Wat is de bakker net over de Duitse grens toch een stuk vriendelijker dan de Nederlandse, zo verzuchtte hij.
Japan kent sinds 1990 geen groei, maar heeft nog steeds een zeer hoge welvaart. Nederland groeide in de 18de eeuw niet maar had tot 1780 de hoogste welvaart in de wereld (veel minder stress dan in de 17de eeuw en men hoefde veel minder hard te werken). Hij was de dagboeken van Jacob van Lennep aan het lezen, die hij op de kop had getikt bij De Slegte en hij kon het iedereen aanbevelen: te lezen hoe mooi Nederland in 1823 was, de voettocht die langs het stille Enkhuizen voerde, waar de helft van de huizen leeg stond, en naar Drente waar prachtig heivelden waren voor zo ver het oog reikte.

Wat dat te maken heeft met de Kondratieffgolf? Jaap van Duijn signaleerde dat in de Kondratieffgolf na die Kondratieffgolf waar het extreem goed ging met een bepaald land/ werelddeel er in de volgende golf verval optrad, maar wel op een heel hoog niveau. In de vorige lange golf hebben Japan en Europa het goed gedaan en die economieën zijn toe aan rust. (En daarvoor rustte Engeland uit totdat het door Mararet Thatcher weer op het juiste kapitalistische spoor gezet werd).
Dus Europa (en Japan) zou volgens van Duijn toe zijn aan een eeuw van verval zoals Nederland kende in de 18de eeuw.
Waar zijn we in dat verval? Ongeveer 1711 en we hebben nog te gaan tot 1780.
N.B. cycli herhalen zich natuurlijk niet zo precies. De eeuw van verval in Nederland was vóór de Industriële Revolutie, toen economische groei niet gewoon was. Nu is dat meer geval, zodat het verval in de achterblijvende gebieden deze eeuw nog wel gepaard kan gaan met enige groei.

3 opmerkingen:

  1. Ik vind het een slecht idee om de Japanse maatschappij als "gelukkig" te beschouwen en economische groei voortaan af te wijzen. Het is typerend dat iemand die "binnen is" als Van Duijn om dat argument te hanteren. Niet alleen is de Japanse maatschappij verrot en zijn mensen zo pessimistisch geworden dat zelfmoorden een probleem zijn geworden, ook de overheid weet zich geen raad om het gevoel van defaitisme om te buigen.
    economische groei is ontzettend belangrijk om vooral de lagere klasses een kans te geven zich te ontwikkelen. elke generatie krijgt een kans om zich uit de ellende te groeien. dat proces stopt zonder groei, dan gaat het alleen maar over de vraag hoe de bestaande koek te verdelen, waarbij gevestigde belangen zich hard zullen afzetten tegen de lagere klassen
    http://buitenland.nieuws.nl/146574

    http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/36/0907_1150_zelfmoorden_kosten_japan_25_miljard.xml

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben ook voor een fatsoenlijke groei (redelijk in het Westen, hoog in Opkomende landen) eventueel wel gecorrigeerd voor milieukosten die niet in de normale berekening van het BNP zitten. Wat strafpunten als de inkomensverdeling heel erg scheef wordt, zoals nu in de VS (zie post over Edwards als Ursa Major) zou je ook kunnen overwegen in bepijnzingen hoe goed het gaat in een land.

    Ik vertelde het verhaal om te laten zien dat diverse mensen die beslist niet beticht kunnen worden fanatiek lid te zijn van de linkse kerk, toch wat zien in een periode van lage groei als het niveau hoog is. Af en toe is een boterham tevredenheid op zijn plaats: we hebben het helemaal niet slecht.
    Natuurlijk deel ik de opvatting niet dat Nederland en de rest van Europa nog tig jaar niet zal groeien en dat dit extra goed zou zijn voor de gemiddelde mens.

    Maar de reactie van van Duijn zal in de toekomst vaker gedeeld worden door de grijze gepensioneerde babyboomers. Gepensioneerden raken niet achterop als er weinig groei is, wel als er veel groei is. Electoraal zal men iets in deze visie gaan zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. N.B. Japan staat 7 op de wereldranglijst van meeste zelfmoorden per hoofd. Samen met Sri Lanka en Guyana zijn dat de uitzonderingen, de rest van de top 10 zijn vooral landen van de voormalige Sowjet Unie en invloedssfeer (Hongarije)
    http://www.businessinsider.com/most-suicidal-countries-2010-10#6-hungary-10

    BeantwoordenVerwijderen