22 oktober 2010

goed nieuws 22 oktober



o Herstel Phillyfed. Dat is de belangrijkste kort vooruitlopende indicator voor ISM, de toonaangevende indicator voor het wel en wee van de VS en daarmee (voorlopig nog) voor de hele wereld. Het wegzakken van de ISM lijkt daardoor te stoppen/ niet erg groot te worden.
o Initial claims voor werkloosheid in de VS gingen duidelijk omlaag. Niveau is nog veel te hoog, niet op een niveau dat de werkloosheid hoort te dalen. De trend is al een hele tijd horizontaal, maar misschien gaan de initial claims dalen (eigenlijk hoort dat pas te gebeuren als de periode van groeiafzwakking in de VS voorbij is; deze periode lijkt nog niet afgelopen, nu de fiscale stimulering verandert van stimulering naar afremming)
o Net als in de vorige maanden steeg de IFO volkomen onverwacht verder. Nu van 106.8 naar 107.6, terwijl volgens consensus 106.4 wel genoeg leek. Niet alleen de huidige omstandigheden verbeterden, maar ook de vooruitzichten. Pessimisten moeten nog even volhouden, de IFO gaat vanaf het huidige zeer hoge niveau echt wel weer eens dalen. N.B. een IFO> 100 wijst naast goede vooruitzichten voor Duitsland ook op dalende werkloosheid in Nederland.
o Beige Book (het macroverslag voor de komende vergadering van de FED waar ze QE2 moeten aankondigen) signaleert naast een afzwakking van de groei (al gebeurd) een voorzichtig aantrekken van de consumptie in de VS (vooral goede aanbiedingen gaan er in als koek).
o Momentum van Goldman Sachs leading indicator voor groei in de wereld (GLI) (voorlopig cijfer) keerde. Dat is een sterke indicator dat groeiafzwakking in wereld niet al te ver doorzet en kennelijk niet aan het ontaarden is in een nieuwe recessie, de gevreesde dubbele dip

Geen opmerkingen:

Een reactie posten