Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
9 oktober 2010
beren even getemd
Foto is van blog Naked Capitalism (in hun serie: antidote du jour)
Al enkele keren draaide het sentiment op de dag van publicatie van de werkgelegenheidsgroeicijfers in de VS. Die waren niet goed, al kun je stellen dat het precies in de prik is van wat het komend kabinet Wilders I wil: groei van banen in de particuliere sector en flinke daling van het aantal banen in de overheidssector. Met een beetje geduld komt ook Nederland in het Nirvana van de Amerikaanse banengroei. Met het komende nieuwe mastodontenkabinet kan voorspoed niet uitblijven (zoals de lezer weet is mijn mening dat ook zonder mastodonten voorspoed onvermijdelijk is).
De cijfers in de VS van de werkgelegenheidsgroei waren dus slecht, maar de beurs steeg na de aanvankelijke duikeling (dat gebeurt al de nodige maanden: eerst reageert de beurs sterk in de richting van hoe goed het banencijfer was en de rest van de dag gaat de beurs de andere kant op). De reden hiervoor was dat nu extra monetaire stimulering onvermijdelijk is geworden. Ook de kansen van democraten om de senaat te behouden waren vandaag voor het eerst bij de wedkantoren onder de 50% gedoken. De belastingverlagingen van Bush blijven nu met grote kans met minstens een jaar behouden, ook voor die stumpers die meer dan $250.000 per jaar verdienen.
Die nu toch wel bijna zekere extra monetaire stimulering bracht de prijzen van commodities in een euforische stemming. Een niet al te grote negatieve bijstelling an de oogstverwachtingen in de VS deed de prijs van tarwe met zo'n 8% omhoog schieten, een van de hoogste stijgingen op dagbasis ooit. Bijna alle andere grondstoffenprijzen waren solidair en stegen mee.
De huizenprijzen gaan de komende tijd stijgen door het schandaal over de onzorgvuldigheid over hoe men foreclosures afwikkelt. Ineens gaat men al die verkopen nog eens goed controleren nu de nodige rare gevallen bekend zijn geworden (mensen die cash betaalden voor de koop van huizen in foreclosure werden uit hun net verworven huis gezet wegens wanbetaling (je kunt zo maar raden waarom ze geen rente wilden betalen)/ verkeerde papieren). Men moet dus even gewone huizen kopen totdat een en ander weer normaal functioneert en gewone huizen zijn zo'n 26% duurder.
Volgens de geleerden zitten we nu in een situatie waarbij deflatie onvermijdbaar is geworden in de VS. Deze mensen geloven in God (prijzenswaardig) maar niet in de FED (dom). De FED is goed op weg de vrees voor deflatie weg te branden, zie plaatje van Bianco voor de impliciete inflatieverwachtingen uit inflatie gerelateerde obligaties (TIPS).
Kortom de mensen die de Louis van Gaalmethode aanhangen kopen aandelen, koper, zilver en tarwe en weten nog niet wat ze met hun staatsleningen moeten doen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten