13 oktober 2010

Hawkometer


op een blog van de Wall Street Journal ( http://blogs.wsj.com/marketbeat/2010/10/11/know-your-fed-heads-heres-the-hawk-o-meter/) stond een hawkometer, waarin de leden van de FED gerangschikt zijn naar vermeende opstelling als duif dan wel havik.
Ik ga eens proberen de vermeende havikachtigheid van de FED bij te houden. Dat is uiteraard een subjectieve zaak.
11 oktober 100
12 oktober 98:
FED notulen: -2 naar 98: 1 punt voor de duiven, omdat er een groter dan gedachte meerderheid is voor QE2, een brede bijna consensus en 1 punt voor de duiven, omdat men discussieert over doelen voor inflatie en nominale groei van het BNP. Daar iedereen er nog vast van overtuigd is dat er geen enkele officiële beweging gemaakt gaat worden in de komende vergadering richting inflatie- of nominaal BNP- doel is het slechts1 punt. (notulen veroorzaakten verder oplopen verschil 30-10 jaar rente naar 1.4%)
13 oktober 99
+1: Uitlatingen Weber dat ECB hoort te stoppen met opkopen van PIIGS leningen en andere noodmaatregelen om de liquiditeit te bevorderen. Renteverhoging in 2011 daarom niet uitgesloten volgens de Weberianen (reden voor grootste rentestijging Duitsland in weken (7 basispunten)). Dit moet de FED een beetje beïnvloeden.

3 opmerkingen:

 1. 14 oktober 99
  Lacker zegt dat hij QE2 niet steunt (invloed 0, hij is een havik zonder stemrecht)
  Pimco zegt dat QE2 niet zo groot is dat het zal leiden tot nog hogere prijzen voor Treasuries (invloed +1)
  WSJ artikel “For Fed, Risks of Goosing Market Are Worth It” (invloed -1)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 15 oktober
  Toespraak Berbanke. Werd eerst als teleurstelling gezien en men vreesde zelfs dat het niet 100% zeker was dat Qe2 zou worden gestart in november. Bij nadere analyse is Berbanke toch een stap verder gegaan in het aangeven van een inflatiedoel en wordt de omvang vand e uiteindelijke QE@ door sommigen weer naar boven bijgesteld (niet 1000 miljard maar meer dan 2000 miljard roept men al)
  totaal: 15 oktober -1
  16 oktober +3

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 18 oktober
  Fed NY research (McAndews, rechterhand van superduif Dudley) zegt dat FED te weinig kapitaal heft: $57B ofwel 1,1% van assets; dat is wel erg weinig in de ogen van Basel III, maar genoge als je zelf geld kunt bijdrukken om verliezen te betalen. Wel prima winstgevend bedrijf die FEd: maakte $60B over vorige week naar de schatkist (d.w.z. meer dan 100% rendement op eigen vermogen), vorig jaar was dit maar $27 miljard. QE1 Was zeer rendabel.
  Hawk+1 (havikachtig geluid van superduif)

  China verhoogt rente met 0,25% voor het eerst sinds 2007, dit maakt Treasuries minder aantrekkelijk. Hawk+2
  Evans: VS in liquidity trap (=QE2 moet ), much more policy accommodation is appropriate today
  Hawk -1
  Hawkometer totaal 104

  20 oktober
  notulen Bank of England: Posen wil QE2 voor 50 miljard pond
  Hawk -1
  Hawkometer 103

  BeantwoordenVerwijderen