12 oktober 2010

Sterke handen verkopen lange obligatiefutures in VS


De commitment of Tradersanalyse van Bianco laat zien dat de hedgers, meestal de marktpartij die wint, nu zwaar negatief gepositioneerd is met futures op Amerikaanse staatsleningen. Alleen de kleine belegger koopt netto nog obligatiefutures. De large speculators hebben de hele tijd short gezeten (dat was erg verliezend) en zijn nu eindelijk long obligaties geworden. Dat klinkt erg dom. Het lijkt een nieuwe bevestiging te gaan worden dat je tegen de large speculators in moet gaan. Meestal moet je wachten tot de large speculators lang genoeg zitten, dus misschien moet je nog even wachten met tegen hen in speculeren.
te
Kun je ook met de fundamentals uitleggen dat de rente hoort te gaan stijgen? Ik denk dat de inflatie licht gaat stijgen, de economische groei gaat meevallen (maar pas in 2011 weer gaat aantrekken) en vooral dat de markt nu veel te veel quantitative easing (het opkopen van staatsleningen door de FED) in de prijzen van staatsleningen heeft verwerkt. $500 miljard opkopen zou al een grote tegenvaller voor de markt zijn. Op korte termijn zou de rente misschien niet zo veel hoeven te stijgen, omdat veel buitenlandse centrale banken solidair met de FED zijn om de valuta niet te hard te laten stijgen tegen de dollar, d.w.z. dat de monetaire stimulering wereldwijd inderdaad veel groter is dan $500 miljard van de FED.

Daartegenin pleit dat de risk appetite aan het verbeteren is door het geloof in eindeloze monetisering van staatsschulden en daardoor de aandelenmarkt stijgt (maar misschien nu even niet omdat de financials niet vooruit te branden zijn), wat negatief afstraalt op obligaties. Ook het IMF was gisteren erg lief voor Griekenland door via betrouwbare bronnen door te laten schemeren nog jaren langer dan 2012 Griekenland van extra kreidte te willen voorzien nu ze zo braaf saneren. Dat is ook goed voor de risk appetite en dus slecht voor de Duitse rente (en dat is weer goed voor onze pensioenfondsen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten