27 oktober 2010

Goed nieuws 27 oktober


o Luchtvaartsector schroeft verwachtingen omhoog. Air France KLM dus ook. Het herstel verloopt beter dan verwacht. Ook Tostrams is sinds gisteren weer positief voor de lange termijn op Air France. Airbus verwacht ineens orders voor 400 i.p.v. 300 toetsellen in 2010.
o In de VS doen railroads het heel goed. Samen met de verbeterende gang van zaken in de luchtvaartsector betekent dit dat de Dow Jones Transport vrij overtuigend naar boven aan het uitbreken is. Omdat de DJT vaak tot een half jaar eerder voorloopt op een echte neergang van de S&P (of een opgang) is dit gunstig: DJT zegt dat de kans op een dubbele dip heel erg laag is.
o Diverse Nederlandse staatsleningen (2023 en korter) breken naar beneden door koerssteun van september. De langere looptijden zouden wel eens kunnen gaan volgen (30 jaar swaprente nu even weer door 3%, nog een belangrijker niveau dan AEX en 343). Dat is gunstig voor de rekenrente van pensioenfondsen.
o China’s CPB is aan het zeggen dat de yuan flink zal gaan appreciëren in de komende jaren. Dat is in lijn met de vriendelijke verstandhouding tussen Geithner en zijn Chinese collega’s (inclusief gesuggereerde afspraak van minder QE2 in de VS in ruil voor meer appreciatie van de yuan). Maar vandaag werd de yuan wel ineens zwakker. De anti-valuta-oorlog verklaring van de G20 lijkt meer inhoud te hebben dan gedacht.
o De Franse consument heeft de smaak te pakken. Consumptie steeg in september met 1,5% in Frankrijk, veel meer dan verwacht. Dit maakte zwakte van augustus ongedaan.
o In Italië ziet het bedrijfsleven het weer een stukje meer zitten. Stijging ISAE ook beter dan verwacht. Belangrijk voor groei BNP Italië.
o IFO index voor werkgelegenheid steeg verder tot hoogste niveau sinds start van de serie in 1998. Goed voor Duitse en daarmee ook Nederlandse werkloosheid.
o JP Morgan had positief verhaal over het flink meer bouwen van betaalbare huizen (nu nog vrij klein deel van totale investeringen in huizen) in China in 2011. Daardoor zal de huizenbouw niet terugvallen in 2011 zoals housing starts nu aangeven. Dat betekent opwaartse druk op grondstoffenprijzen als koper en staal. Dat is een goede leading indicator voor groei in de wereld.
o Exxon Mobil heropende kantoor in Turkmenistan om te profiteren van aardgasrijkdom. Turkmenistan schijnt het zesde land in de wereld te zijn qua aardgasreserves.
o In de VS denkt de National Retail Federation dat luxeartikelen goed gaan verkopen in het kerstseizoen.
o Hypotheekaanvragen voor aankoop nieuw huis +3,9% in Vs, eindelijk weer eens een stijging.
o Nieuwe orders duurzame goederen flink omhoog, maar ex transport omlaag. Transport blijft vermoedelijk goed in de rest van het jaar gezien eerste bullet.

plaatje is van Dow Jones Transport van Tostrams

Geen opmerkingen:

Een reactie posten