19 oktober 2010

(swap)rente omhoog als na 2004


Het plaatje is van de Europese dertigjaars swaprente, die toonaangevend is voor de dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen.
De rente is in augustus diep gezonken tot ver onder de 3% (vandaag gelukkig weer 3%), waardoor er allerlei brieven van DNB de deur uit moesten dat de nodige pensioenfondsen hun verplichtingen moesten gaan afstempelen.

De rente is in grote lijnen de bewegingen na de recessie van 2001 aan het herhalen. De rente ging in twee fases flink omlaag en begon daarna aan een even flinke rentestijging.
Na 2007 hebben we twee vergelijkbare fases naar beneden gehad en nu is de stap omhoog richting 4% aan de beurt (dat kan wel even duren, misschien twee jaar).
De dertigjaars rente is te veel gedaald in Europa, door het bijhedgen van Nederlandse pensioenfondsen vanwege de nieuwe sterftetafels en een te ver vooruitlopen op de kwantitatieve verruiming van de FED. Dat laatste is helemaal niet gunstig voor de lange rente, omdat de inflatieverwachtingen oplopen, zoals de FED ook wenst. RBS berekende dat de inflatie gerelateerde leningen niet voldoende inflatie verdisconteren (plausibel verhaal), dus we ztten kennelijk nog niet aan het eind van ingeprijsde stijging van de inflatie op lange termijn.

Helaas kan ik geen garantie op deze visie geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten