6 augustus 2013

Blog Calculated Risk, Wall Street Journal: huizenmarkt VS zwakt af

Vandaag had het blog Calculated Risk, het beste blog voor de Amerikaanse huizenmarkt, diverse artikelen over de Amerikaanse huizenmarkt. Hierboven het plaatje CoreLogic, waar je nog niet erg enige afzwakking kunt zien. Maar de cijfers van Trulia die zich vooral bezig houden met de vraagprijzen laten wel een duidelijke afzwakking zien en dat leidt de huizenprijzen naar het schijnt met ongeveer twee maanden. De daling van de voorraden vermindert, de hogere hypotheekrentes doen hun slechte werk (net als in Nederland).
Dan is er nog het anecdotal evidence voor Californië (Jim the Realtor), dat het niet goed gaat met de dure huizen.
Uit het plaatje in de Wall Street Journal kun je zien dat de hypotheekmarkt nog verre van normaal is.  Banken zijn nog maar nauwelijks terug op de hypotheekmarkt, alles moet door Fannie Mae en freddie Mac verstrekt worden. Dat leidt tot ergg strenge eisen. Vroeger vond men een FICO-score van kredietwaardigheid van 720 al erg streng, nu moet je 760 hebben.

Bovenstaand verhaal is denk ik wat te pessimistisch. De stijging van de huizenprijzen zal echt wel afzwakken, maar wel door blijven stijgen. Banken komen langzaam terug en zullen minder streng met die FICO-scores worden. De betaalbaarheid van huizen is nog steeds zeer goed in de VS, maar niet langer record hoog. De demografie maakt het noodzakelijk dat er behoorlijk meer gebouwd moet worden dan nu gebeurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten