7 augustus 2013

Economische groei goed voor beurzen

Er is de laatste paar jaren een hardnekkig geloof ontstaan dat goede economische groei niets betekent voor de beurs. Er is immers gemiddeld geen verband volgens Dimson c.s. sinds 1900.
Gisteren werd een en ander zelfs omgekeerd, zie bovenstaand plaatje. http://www.businessinsider.com/gdp-growth-expectations-vs-the-sp-500-2013-8Hoe lager de groei des te beter de beurs want je krijgt dan meer QE.
Het verhaal is dat als de groei beter is dan verwacht, dat dan pas groei leidt tot betere beurzen. Als men 4% verwacht en het wordt maar 2%, dan daalt de beurs (zie bijvoorbeeld China : 7% groei als iedereen 8,5% heeft rondgetoeterd is een zware teleurstelling en afgestraft met koersdaling) . Maar op het ogenblik verwacht de markt niets meer voor de economische groei. Elke economische groei, vooral meer dan 2% in de VS of meer dan 0,5% in Europa vindt de beurs een fantastische meevaller en is goed voor de beurs.

Zo was mijn voorspelling vorig jaar, je moest groei en de lage waardering meenemen en dan kreeg je een goede beurs en zowaar..

Het is weer tijd voor het schrijven van de jaarlijkse beleggingsnota met de vooruitzichten voor 2014 en verder. Dat is heel vroeg, maar zo vroeg moet de cyclus nu eenmaal starten. Uiterlijk half september moet een en ander verspreid gaan worden en daarna branden de vergaderingen voor de jaarlijkse beleggingsplannen in meestal oktober/november los.

Omdat een en ander zo vroeg geschreven wordt, kun je nog niet de evaluatie voor het hele jaar (nu 2013 geven) of soms voltrekt wat je geschreven hebt zich al in het vierde kwartaal van het jaar ervoor.

In de meeste jaren moet je met schaamrood op de kaken toegeven dat je een en ander niet gezien hebt en de nodige zaken fout had. Dat overkomt iedereen die over de toekomst schrijft, dus zo kwalijk hoeft dat nu ook weer niet te zijn.

Maar zowaar, deze keer hadden we de nodige zaken goed (en ook wel fout), zo denken we in augustus. Vooral het plaatje van de verwachte koersstijging van de S&P was prima in de goede richting. De markt gedroeg zich alsof er 2% groei kwam en de PE’s te laag waren.

Nu dus de update. Hoe veel groei gaat er komen in de VS? Ik denk 3,25% (eigenlijk zelfs nog iets meer, maar we zijn zo gewend geraakt aan tegenvallende groeicijfers dat ik het optimisme maar wat matig).

De voorspelling is dat de groei ongeveer 1,2% gaat aantrekken en dat levert een verbetering op van 9,5% vergeleken met de voorspelling van vorig jaar. Maar aandelen zijn flink duurder geworden en dat levert zo’n 5,5% tegenwind op vergeleken met vorig jaar. Per saldo kan de beurs omhoog. (model: de S&P stijgt per jaar 31%+ 7,8* de groei van het BNP minus 2,6* de koerswinstverhouding een jaar vooruit 9een jaar vertraagd); de gele cijfers zijn de out of sample voorspellingen uit 2012 aangevuld met de nieuwe voorspellingen in 2013 dat de groei 2,5-3% wordt in de tweede helft van 2013 en 3,2% in 2014)


Ach, de wereld is iets ingewikkelder dan alleen maar waardering en economische groei. Maar met die twee zaken kom je al een heel eind. De drama’s Europa en debt ceiling in 2011-2012 had je hiermee niet te pakken, maar verder kwam je een heel eind. Een groot probleem is natuurlijk wel dat je het BNP goed moet inschatten en dat gaat meestal fout. Maar had je de zwaar negatieve groei in 2008 gezien, dan kon je goed uitleggen dat de S&P 40% omlaag moest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten