17 augustus 2013

update pessimistische en optimistische kaart van de Kondratieffgolf

Hierboven de pessimistische kaart van de Kondratieffgolf, die de afgelopen jaren zo veel populairder was dan de optimistische kaart die boven aan het blog staat afgebeeld. Bij keuzes welke kaart van de lange golf men het meest waarschijnlijk vond, won de pessimistische kaart meestal glansrijk.
De rode pijl die ter Veer en ik intekenden in 2209 is niet meer houdbaar, is achterhaald door de meer optimistische realiteit. Het zou niet mogen volgens de pessimisten van het Nieuwe Normaal, er is immers geen winstgroei mogelijk bij nominale groei van het BNP die dicht bij nul ligt. Maar zo is het niet gegaan. Er was forse winstgroei in de VS door stijgende winstmarges, lage loongroei, enorme kostenbesparingen en lage rentelasten. Financiële repressie met oeverloos liquiditeit scheppende centrale banken is helemaal niet zo'n slecht scenario voor aandelen.

De pessimisten zullen zeggen dat de stijging nog even gaat doorzetten tot de bovenste stippellijn, maar dat daarna een correctie zal komen tot de middelste dikke stippellijn, zo hoort dat te gaan in de presidentscyclus, vooral bij een nieuwe FED-president, dat staat borg voor een nieuwe crisis, vooral als deze Summers heet.
De werkelijkheid voltrekt zich tot op heden vrij nauwkeurig als de normale, optimistische kaart van de Kondratieffgolf aangeeft, zoals de pijl die in 2009 is ingetekend al voorspelde.

Gek eigenlijk, dat niemand over deze kaart wil praten. Niemand in de pers is er ook maar een lor in geïnteresseerd. Vreemd toch. No way dat het Financieele Dagblad hier een plaatje vuil aan wil maken of een andere publicatie (even afgezien van het VBA) het hier over wil hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten