China herstelt:het HSBC survey voor de economie herstelde mooi tot boven de 50. DE koperprijzen herwinnen aan glans (net als goud overigens vanwege vraag particulieren uit Azië en geen verdere verkopen via goud-ETF's, een keer in de trend, alhoewel ik denk dat de goudprijs volatiel alle kanten op blijft ben ik bang). Maar de nieuwe cijfers in China waar men meer vraag vanuit de VS ziet, is reden voor sommigen om de economische groei voor de tweede helft van het jaar naar boven te herizien. Ik zie nu ook mistens 7,5% overigens. Dat is een omkeer van de negatieve trend en daarom is China het belangrijkste goede nieuws van de week. De enorme hittegolf heft een 16% stijging van de lektriciteitsproductie in augustus veroorzaakt, een enorme versnelling.
Het gaat goed met de Amerikaanse huizenmarkt (existing home sales goed vorige week), fracking, initial claims voor werkloosheid, transport. De leading indicators stegen vorige maand een voorspoedige 0,6%
Ondertussen lijkt het rentemomentum zijn top gepasseerd en kan de rentepaniek iets gaan luwen. Als de kogel door de kerk is, hoeft men niet meer voor het zingen de kerk uit of hoe zegt men dat, men loopt wel erg veel vooruit op monetaire verkrapping.
Volgens Scott Grannis http://scottgrannis.blogspot.nl/2013/08/equity-valuation-exercises.html zijn aandelen goedkoop berekend volgens de officiële macrowinstcijfers van de NIPA (en is Shiller met zij PE berekeningen een beetje een boef, hij gebruikt te lage winstcijfers volgens Bloomberg)
In Barrons mocht David Kotok zijn optimisme spuien over de VS, na zijn beroemde jaarlijkse visuitje voor financiële oppergoeroes in Maine. Het monetaire beleid is en blijft zeer ruim, de werkloosheid moet nog veel omlaag. De FED haalt duratie weg uit de markt en deze wordt daardoor schaarser en meer waard. Dat is gunstig voor aandelen. Men onderschat de energierevolutie qua inkomenseffect. Een baan in de energiesector levert gemiddeld $90.000 op, vier keer zo veel als een baan in een sector met lage lonen.
Spanje heeft grote onuitputtelijke bron voor nieuwe belastingopbrengsten op de korrel: het belasten van zonneschijn http://www.forbes.com/sites/kellyphillipserb/2013/08/19/out-of-ideas-and-in-debt-spain-sets-sights-on-taxing-the-sun/
Er was de afgelopen week een angstbubbel, zo maakte men op uit getwitter etc. De FED krijgt er de schuld van. De beurzen hielden zich kranig onder al die opborrelende angsten. In deze tijd van het jaar wellen die angsten wel vaker op, dat vallen van de blaadjes (samen met de winstschattingen voor het vierde kwartaal) dat straks weer onvermijdelijk gaat komen, maakt allerlei depressieve gedachten los, de zomer is voorbij en de dagen worden in recordtempo korter.
Elke week lees ik over nieuwe technologie. Deze week o.a. graphene: het nieuwe wondermateriaal (Nobelprijs 2010), misschien over twintig jaar overal om je heen (misschien letterlijk, de iPhone om je pols), maakt vorderingen volgens een video van Barrons deze week.
Het opstappen van Steve Ballmer zag men als heel positief getuige de koersexplosie en de commentaren, omdat je nu Microsoft wat meaner kunt leiden, meer cash kunt teruggeven en wat meer rendement uit al die R&D uitgaven (2* die van Apple). Misschien moeten ze onze Bramson maar eens even chairman maken. De tijdgeest is nog hard, wat overigens nog even goed kan zijn voor aandeelhouders.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten