17 augustus 2013

Barrons: beware of the profits

Barrons heeft op de voorkant een waarschuwing dat de winstgroei gaat tegenvallen in de VS.
Barrons wijst op dalende winstvoorspellingen. dat wordt overigens als belangrijkste reden gezien waarom september de slechtste beursmaand van het jaar is gemiddeld. Analisten blijven tegen beter weten in vasthouden aan hun te hoge winstvoorspellingen, maar moeten als ze beter inzicht krijgen in het derde kwartaal en de eerste twee kwartalen onder ogen zien, overstag. Omlaag dus met die winstvoorspelling van 2013 en daar men gewoonlijk zo'n 12% projecteert voor het jaar erna en dat niet wil veranderen gaat 2014 mee omlaag, iets langzamer.

Onderstaand plaatje van Bianco laat de neergaande trend zien (die is overigens niet veel zwakker dan normaal, pas bij een ISM van 55 of hoger stijgt de lijn meestal).
Vooral ex financials ziet het er niet goed uit.
Voor het vierde kwartaal ziet men 0,6% omzetgroei en 10% winstgroei. Men ziet niet waar die plotselinge margeverbetering vandaan zal komen.
Alleen als de ISM rond 55 blijft hangen of zelfs stijgt, kunnen de winstvoorspellingen overeind blijven. dan gaan de omzetverwachtingen namelijk omhoog en dat compenseert voor de overschatting van de marges.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten