25 augustus 2013

samenvatting financieel economisch nieuws

De voorlopige PMI van China steeg onverwacht veel, tot boven de 50. Foreign Direct Investment groeit nu 24,1% op jaarbasis, vorige maand was dit maar 20,1%. De groei in China is kennelijk aan het accelereren tot 7,5% of iets hoger. Dat zie je ook in stijgende koperprijzen.
De beurzen zijn en waren in de ban van vermindering van QE en wat dit voor onzekerheid zou creëren. De notulen van de FED gaven geen nieuwe inzichten,maar meer mensen (>60% nu) voorspellen nu een start van de vermindering van QE in september. De beurs bleef betrekkelijk goed overeind bij die angstgolven en herstelde zelfs op donderdag en vrijdag (dankzij Steve Ballmer van Microsoft).

Emerging Markets met tekorten op de lopende rekening hebben het meeste last van de nieuwe onzekerheden van de FED. Het Westen trekt geld terug uit landen als India en dat leidt tot een zeer zwakke rupee en heel hoge interbancaire rentes. De centrale bank van Brazilië heeft $60 miljard klaar gezet om de val van de real af te remmen.

In de VS waren de initial claims voor werkloosheid wat hoger, maar de trend is naar beneden en wijst op 4% economische groei, net als de stijging van de leading indicators van 0,6% vorige maand. Existing home sales waren sterk, maar new home sales wat aan de zwakke kant. Huizenprijzen stijgen nog steeds snel.

In Europa was de voorlopige PMI van Duitsland (industrie èn diensten) omhoog, in Frankrijk iets omlaag.

De rente is volatiel stijgend. De stijgingstrend lijkt af te gaan zwakken. In de VS was de particulier net bekomen van de schrik over Detroit, nu slaat Barrons alarm over Puerto Rico.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten